Efter en tuff vecka och en dag där vi samlade våra texter för att sända till delegationen, var jag riktigt på gott humör när jag skulle resa hem för att vara med och dela ut flygblad på Stortorget. Jag gillar att vara med i opinionsarbetet hemma och den här gången handlade det om att motverka langning av sprit från vuxna till ungdomar och barn. Vad hände då på hemvägen? Ja, nu börjar jag hålla med Björn Sundin om att det här med förseningar av tåg till Örebro över Västerås inte är så kul längre. Den 20 april skulle jag hem för att föreläsa för en förskola. Då ställdes tåget in i Arboga för att det var så sent och samma sak händer idag. Visst är det lite lustigt att SJ väljer att ställa in tåg, låta oss åka buss som tar längre tid, och inte en be om ursäkt? Jag börjar känna som du Björn.

Förra gången fanns inte ens bussar så det räckte till alla passagerare så då blev det en osäker väntan på om det skulle bli nästa tåg eller om det skulle komma en buss. En dryg timme sen blev jag då. Den här gången…

Tänk er en resa upp efter Hallandskusten. Solen skiner vackert över havet vid Varberg och ett par hästar strosar nära vattnet lite närmare Kungsbacka. I lurarna har jag musik komponerad av hallänningen Per Gessle, men den här gången är i symfoniversion. Det finns också lite jazz, och polskor på CD´n som fanns med i boken om mat från Halland. Jag bläddrar i boken och ser vackra bilder, läser recept på halländsk mat och ser ut över det otroligt vackra landskapet. I Göteborg köper jag en korv med mos på Hackes bar och sedan bär det av norrut i kvällssolen och ännu mer vackra vyer över vårt osedvanligt vackra land. Kan ni förstå att det finns många vinster med att arbeta med jämställdhet och få komma till olika delar av vårt land för att dela med sig av kunskaperna.

I Halmstad fick jag på förmiddagen göra en kort intervju i TV4, med dottern till en av dom som var med i den gamla pappagruppen 1993-1994. Sedan vandrade jag lite i den lilla staden för att efter en stund återgå till att skriva på betänkandetexten. Det blev bara skit med den idag. Jag tycker inte det är lätt när vi är fler som skriver i samma textmassa, men så smärtsamt är det att skriva en statlig utredning. Efter det mötte jag landshövding Lövdén och jämställdhetsdirektör Mared, samt 6 genuspedagoger från länet. Vi skulle kunna hämta in ny information från alla dessa pedagoger hur länge som helst, men nu måste betänkandet bli klart. Tänk vad mycket kunskap om genusmedveten pedagogik som håller på att växa fram!

Men det skulle hända mycket mer innan resan genom landet tog fart. Jag höll också en föreläsning om vårt arbete och vad genusmedvetenhet innebär för ett 80-tal mycket intresserade åhörare från Hallands län. Det blev ett väldigt bra seminarium i dess rätta form. Fler än jag som delade med sig av erfarenheter och reflektioner.
Tänk vilket fantastiskt roligt jobb jag har J

Men så skönt det är att åka hem till Örebro, Kia, Anders och Sebastian i alla fall.

Idag har jag haft en väldigt bra dag i Jönköping. Jag var där för att föreläsa på en stor jämställdhetskonferens och jag fick också förmånen att lyssna på en föreläsning som höll av Susanne som jobbar på en av de förskolor som fått medel av delegationen. Efter hennes strålande föreläsning gick jag till förskolan på ett litet studiebesök. Om ni visst hur kul det är att möta alla dessa barn, förskollärare och barnskötare som gillar att jobba med genusperspektiv. Det känns som att de här barnen är mer sociala än andra, men så kan det väl inte vara? Idag fick jag bl a bekräftelse på att det vi gör i förskolans värld idag är något som vi kan använda som metod för att öka jämställdheten inom alla andra områden. Ta bara det här exemplet. När barnen på förskolan Trollet skulle rösta fram vilken saga de gillade mest ringde de hem till ett tvillingpar som hade varit sjuka en längre stund. Hur skulle de annars känna sitt inflytande i vad som händer på förskolan. Tänk om arbetsgivare och arbetskamrater gjorde så när någon är hemma som föräldraledig?


Efter att jag på eftermiddagen gjort ännu en föreläsning tog jag tåget till Halmstad via Göteborg. Tänk att det är så härligt att åka med SJ och att det går att tänka och skriva så bra när man reser med tåg.