Det har varit strul med att ta sig in i sin egen blogg i några dagar nu. Jag som tänkte skriva för några dagar sedan. Nu blir det en lite resume av tankar från de senaste dagarna.

 

I tisdags var jag med på Tvärsnytt. Det handlade om föräldraledighet och ett fint samtal om varför män inte tar så mycket föräldraledigt. Kvinnorna är dom som tar ut 80 % och männen verkar inte vilja vara mer med sina barn. Vi han inte med att prata om ”Garphyttemännen”. Jag kallar dem så för att där finns en industri med skiftgång och jag tänker att där finns en mängd av män som tar sitt föräldraansvar utan att ta föräldraledigt. Jag har inte några forskningsbelägg för detta, men då jag vet att skiftgående män som har förhandlat med sin maskulinitet också tar ansvar för sina barn vore en sådan forskning bra.

Men, trots detta tycker jag att även dessa män ska ta mer föräldraledigt. För det är inte själva barnorienteringen som är det enda för att nå mer jämställdhet. Det är också viktigt att männen tar hand om allt som behöver göras i hushållet. Att båda föräldrarna tar sitt ansvar för allt och att inte någon av dem behöver ta ett större ansvar.

 

Jag ramlade in i en fälla i det där samtalet. Birgitta Ekblad frågade mig om det inte är manligt att ta ut föräldraledigt. Jag svarade att det visst är manligt att ta hand om sina barn. Men vad jag borde sagt är att: det är kvinnligt att ta hand om sina barn och män borde bli mer kvinnliga.

Kommentera

Publiceras ej