I kväll såg jag på TV igen. Först Reagera från Tvärsnytt och sedan på Jobba Jämt. Det där roliga jämställdhetsprogrammet med Magnus och Ann-Katrine, ni vet. För mig är det alltid roligt att följa vad som sker med mina genusglasögon på. Eller min genusimpregnerade hjärna ska jag nog kalla det. För det räcker inte med glasögon, det måste till värderingsförändringar. Och värderingsförändringar sker alltid i hjärnan.

 

Reagera först. Det är inte så kul det där programmet, när man ska plocka in män som vill ta så mycket plats. Jag förstår inte varför Kalle Selander ska vara med i alla sammanhang och ta över. Visst säger han en del saker som är bra, men oftast är han som så många anser att närkingen är. Han pratar om att politiker ska vara roliga. Men måste allt vara roligt? Han själv är väldigt tråkig i sin maskulina attityd där han inte alls vill släppa in de kvinnor som finns med i studion.

 

Jobba jämt handlade om Kapp Ahl som skulle få lite hjälp att göra sin butik i Göteborg lite mer vänlig för oss som vill se mer möjligheter för kvinnor och män som vill bryta könsgränserna. Ann-Karin och Magnus tyckte inte att de fick något gehör, och speakern i slutet på programmet sa att inget har hänt. Men jag undrar jag vad som sker om något år. Det verkade som om de ändå planterade en del spännande tankar hos personalen. Både när det gäller heltidstjänster och när det gäller att göra om butiken på ett mindre könssegregerat sätt. Men visst är det trist att det i kläderna måste stå att ett plagg är till för en tjej eller en kille. Varför kan inte föräldrarna själva få välja?

 

Men den här dagen började väldigt roligt. Jag var på en träff med ett företag här i sta´n som funderar på hur man ska vara ett verktyg i integrationen. Att tillsammans med kvinnor från olika länder skapa dialoger, utveckla företagande och skapa bredd i hur och varför kvinnor använder slöjor. Jag tycker det är spännande med tankar om slöjor och burkor som modeplagg. Visst finns det mängder av kvinnor i världen som arbetar hårt för att få slippa bära slöja eller annan huvudduk. Vi är många som ser denna slöja, burka eller alla olika namn den har, som en symbol för kvinnors förtryck. Men det finns också mängder av kvinnor som vill använda sig av dessa plagg för att de känner sig fria och för att de följer en tradition som de anser viktig. Integration handlar för mig om att vi möts i vårt samhälle utifrån den demokratiska värdegrund som är så viktig för oss alla. Det är spännande att fundera över om slöjan i sig är kvinnoförtryckande. Är den mer förtryckande än de plagg jag ser på min väg till jobbet varje morgon. Se bilden här nedanför.

 

Nej, jag tror att just nu ska vi lägga mycket mer av energin på att visa på hur genusordningen gör att mängder av kvinnor och män tvingas in i mönster som inte är bra för någon av oss. Det finns en könsmaktsordning i alla samhällen runt om oss som gör att män har mycket mer makt än vad kvinnor har. Det är maskulinitetens värderingar som gör att kvinnor tvingas bära olika plagg. Antingen ska plaggen vara till för att behaga mannen, eller så ska det vara där för att mannen inte ska behagas. Tänk om Kapp Ahl ville lyssna på Magnus när han i Jobba Jämt försökte förklara att klädmarknaden kan vara en väldigt bra aktör för att hjälpa oss att förändra könsmaktsordningen. Ja, att det till och med skulle kunna tjäna pengar på det, så att fler får jobb. Ja, chefen på KappAhl sa att det är anledningen till att det vill göra större vinster.

(Trot eller ej, men hon sade det)

Kvinnors val i vårt land1 kommentarer

kalle selander

11 Feb 2006 20:10

vilken intressant blogg! Spännande att läsa någon som så tydligt tror på det han propagerar för. Och som är så viktigt - nämligen jämställdheten. Bra!
Tråkigt däremot att författaren tycker att jag försöker ta över och tycka för mycket. Jag som tyckte att jag höll igen. Och när jag talade om rolig angående politiker så menade jag att de behöver en viss karisma för att nå ut med det så viktiga budskap som ju demokratin är. De mer ljusskygga krafterna får ju inte tillåtas ta över.I tvärsnytts "reagera" deltog dessutom 5 st kvinnor och en man(jag själv.) Det är väl en ganska schysst fördelning. Även i din värld? Och Tomas, i ärlighetens namn, du om någon är väl inte speciellt rädd för att tycka om både det ena och det andra. Och det händer nog att du "tar över" ibland också. Dessutom verkar ju medierna tycka att jag har något att tillföra, då dom fortsätter att bjuda in mig. och jag tackar inte ja till allt. Bara det som intresserar mig.

Nej, fortsätt tycka på du bara! Jag tycker i alla fall det du propagerar för är intressant. Och du gör det bra.

Kommentera

Publiceras ej