Så är då helgen till ända och det har hänt en hel del igen.

 

I torsdags (den 19 januari) hade jag fått in en debattartikel i NA om hur jag menar att Ola Ström osynliggör allt det jämställdhetsarbete som pågår i vårt land. Han hade i en krönika den 12 januari hävdat att jämställdhetsarbetet dog i och med att skrivandet om Fi tog slut. För mig tycks det som att Ola ser endast med massmedias ögon när han säger så.

Han gav mig ett litet svar som tyder på att vi nog inte tycker så olika. Men visst måste han tycka till lite annorlunda.

 

Men varför är det så? Vad är det som gör att vi som har olika uppfattningar om olika saker, till exempel hur vi ska nå målet alla människors lika värde, måste debattera i stället för att föra en dialog. Jag tycker det är lite synd. Det var också därför jag skrev min artikel i, vad jag menar, inbjudande termer till liberalerna i vår kommun.

 

Jag trodde Ola var en liberal då han skriver för monopoltidningen i vårt län. Den är ju oberoende liberal. Men han tycks ha uppfattningen att partivänner är endast dem som finns inom ett parti. Han lämnade Folkpartiet för åtta år sedan, skriver han. Men jag vill ändå ha en dialog med liberaler, oavsett partitillhörighet eller inte. Precis som jag ser det viktigt att vi socialdemokrater också har dialog med vänstern. Men visst finns det vissa gränser för varthän dialogen ska ta sig. Det blir nog svårt att föra dialog med KD. Det finns väl inte något jag kan tänka att vi ska vara överens om. Men kanske finner jag någon sak gemensamt även med dem.

 

I lördags var det så dags för Örebros manliga nätverk för kvinnofrid att för månadens samtal. Det är oerhört roligt och spännande att den tredje lördagen i varje månad gå till Royal för att möta de män som denna gång vill fundera över mäns våld mot kvinnor. Det är alltid djupa samtal som kommer igång. Jag som i många år försökt få igång fler män för att prata om män, våld och jämställdhet vet att det finns många män funderar i dessa banor. Men ändå är det så fantastisk att möta dessa män som nu bestämt sig för att vara med i arbetet. Det är en hel del män som är medvetna om att vi alla män på något sätt blir anklagade för vad några män gör mot kvinnor. Vi vet att kvinnor idag inte kan veta när de ser oss om vi är en man som slår. Detta för att det finns en maktordning i vårt samhälle som gör att många män anser sig ha rätt att trakassera, psykiskt och fysiskt misshandla, våldta och döda kvinnor. Vi vill med vårt nätverk visa att det också finns andra män och framför allt känner jag det som att det finns många män i vårt nätverk som vill känna ett stöd i att frångå de maskulina sammanhang där kvinnoföraktet lyser igenom. Vill du veta mer om Örebros manliga nätverk kan du kolla in bloggen http://kvinnofridorebro.webblogg.se/

 

Tänk bara på det faktum att samtidigt som FIFA arrangerar fotbolls-VM i Tyskland uppmuntras samtidigt kapitalister i Tyskland att i anslutning till tävlingsarenor upprätta bordeller och s.k ”performence boxes” d.v.s carport liknande moduler för lättillgänglig sex. Tydligen skapar man också nya områden för gatuprostitution. Meningen är att de miljoner män som besöker Tyskland för att se på fotboll också ska erbjudas kvinnor som sexslavar. För att kunna erbjuda detta ska tiotusentals kvinnor från främst Östeuropa komplettera den redan stora tyska gruppen av prostituerade kvinnor. Hela detta tankesätt är för mig fullkomligt absurd. Den visar på en förtryckande kvinnosyn och en jag funderar på om det är en realistisk bild som arrangörerna har av alla de män som kommer till Tyskland för att se på fotboll. Hör verkligen idrott och kränkande kvinnosyn samman?

Efter alla dessa tankar var det väldigt skönt med en riktigt vacker söndag. Vintern var fantastiskt vacker när solen gjorde att det glittrade så fint i snön. En stund tillsammans med vår Islandshäst gör att jag får tillbaka en massa energi så jag kan arbeta vidare för det jämställda samhälle vi ännu inte sett.

Ha en bra vecka

Kommentera

Publiceras ej