Jag har fått en kommentar från Timmy om det här med Lutherhjälpen och deras affisch om fattigdom som orsak till trafficking och prostitution. Han menar att jag tänker lite för ensidigt. Det kanske är så? Men vad jag vill med mitt genuskunnande är att i varje situation försöka fundera med ett genusperspektiv. Jag vill, och tror, att världen blir lite bättre om vi ser många olika mekanismer i vårt samhällsbygge. Idag är vi alldeles för få som funderar på det som brukar kallas för diskrimineringsgrunder, eller som jag heller kalla det; Värdegrundsfrågor. I den är för mig genusfrågan den viktigaste då den ser på könen inom alla andra kategorier av det som i likabehandlingslagen kallas för diskrimineringsgrunder. Jag tycker det är viktigt att vi använder språket så att vi med det kan visa på de grundläggande problemen. Det ser jag som min uppgift och därför tänker jag fortsätta att påverka vårt samhälle med mitt genusperspektiv. Men som sociolog kan jag också se att det är mängder med mekanismer som påverkar vår samtid. Visst ska vi bekämpa fattigdom, men jag tror att också den går att bekämpa genom att bekämpa kapitalismen. Och kapitalismen styrs också av samvetslösa män och kvinnor med gamla maskulina värderingar.

 

Timmy, jag har läst på Lutherhjälpens hemsida och det är endast i annonseringen om VM, och det är i och för sig bra, som man nämner killarna och männen som köper sex. Och så Christer, som är direktor (som han kallas i stället för direktör), som i sin krönika skriver att detta sker för att ”mindre nogräknade män ska få tillfredsställa sitt behov av makt, av att utnyttja, förnedra och misshandla.” Det är bra men jag menar att detta är något som borde lyftas fram mycket mer i kampanjen. De mindre nogräknade männen är väldigt många, och jag tror att de är ganska så vanliga män. Läs senaste ETC. Jag tycker också att strukturer som tillåter slavhandel och prostitution måste bekämpas. Visst är det bra att vi samtidigt skyddar och hjälper de som utnyttjats av männen. Men jag tycker ändå att kampanjen har en ton av att lägga över ansvar på de familjer som säljer sina barn på grund av fattigdomen. Man lyfter fram någon syster, eller vän till flickorna, så som hos Corina och Joana. Joanas berättelse är för övrigt något jag tycker att alla bord läsa.

 

Men Timmy och alla ni andra som blir irriterade på mig nu. Jag tycker det är bra med många insatser för att motverka mäns våld mot kvinnor och barn. Även jag tänker ge ett bidrag till Lutherhjäpens kampanj för den behövs. (Ja, jag motverkar mäns våld mot andra män också) Jag tycker det är bra att vi arbetar för att skydda dem som utsätts för detta våld. Det är ju också därför jag i första hand vill att vi ska skydda kvinnorna och barnen. Men jag tycker det är oerhört viktigt att vi samtidigt, i samma mening, talar om att detta våld är orsakat av en gammal traditionell maskulinitet. Det florerar fortfarande en syn bland män att vi ska bestämma över kvinnors liv.

 

1 kommentarer

timmy

07 Jun 2006 20:48

Så lite så... =)

Men du lärde oxå mej, vilket inte är förvånande, ngt oxå med dennna lilla debatt!

tack!

timmy

Kommentera

Publiceras ej