Det är både skrämmande och intressant det här med väder.

Är det människans påverkan på naturen som gör det här? Självklart är det så, men vad kan vi göra för att ändra på det? Jag tror faktiskt på fullt allvar att detta också är en genusfråga. Tittar vi lite statistiskt på det så finns det siffror som visar på att en majoritet av unga män (80%) är för kärnkraft medan endast 60 % av de unga kvinnorna har den uppfattningen, men det finns också en hel del annat som tyder på att kvinnor är med intresserade av miljöfrågor. Men nu är inte genusfrågor detsamma som jämställdhetsfrågor alltid. Genusmedvetenhet handlar om att analysera olika frågor med ett genusperspektiv.

När jag ser mig omkring i världens utveckling så är det i huvudsak män som representerar de krafter som tycker att vi kan hugga ner mer skogar, som tycker att det är ok med bilar som drivs med bensin och som dessutom vill köra fort (vilket drar ännu mer bensin). Men det är också i huvudsak män som representerar uppfattningen att skogen, haven, jorden i form av utvinningar i gruvor och så vidare, är grunden för tillväxten i samhället. Det har genom historien varit män som plundrat varandras länder för att tillskansa sig mer värden i form av mark, guld och andra rikedomar. Så pass mycket så att vi idag mycket väl kan säga att det finns både män och kvinnor med maskulina värderingar.

Kvinnor har genom tiderna stått för någon form av överlevandets produktion. I modern tid syns det tydligt genom att det är mest kvinnor som tar hand om hushållets sysslor, befinner sig inom sjukvården, barnomsorgen, handeln (främst då livsmedelshandeln) och produktionen av mat och liv. Ja så pass att vi kanske skulle kunna kalla det som görs inom denna omvårdande sektor skulle kunna kallas för att de har feminina värden.

Då de maskulina värdena också är norm för vad som anses vara mest värdefullt betalas inte det som kvinnor gör lika högt som det som män gör. Om kvinnor är dem som är mest rädda för kärnkraftens utveckling så förklaras det med maskulina värden som om kvinnorna inte har tillräckligt med kunskap. Jag tror att detta också är orsaken till att vi har tagit en snabbare väg mot jordens undergång. Förra veckan kom en rapport om att issmältningen på Antarktis är så snabb att det finns fara för att havsnivån har höjts två meter de närmaste 130 åren.

Om de värden som kvinnor genom historien har skapat också övertas av män,  (Vilket vi i vissa miljöfrågor kan se har hänt, om vi ska tro på framtidsforskaren Bi Puranen. Hon uttrycker sig inte så, men jag tolkar henne så) så tror jag att genusperspektivet på alla frågor är en överlevnadsstrategi.


Synd att inte Person tordes lyfta in Carin Jämtin som utrikesminister, även om hon nu faktiskt får hålla i utrikespolitiken den mesta tiden. Eliasson är ju deltidare och Jämtin är biträdande. Det måste väl ändå innebära att hon är deltid Utrikesminister och deltid biståndsminister. Rent formellt menar jag.

 

För min egen del hade jag en mycket trevlig kväll då jag var och föreläste om delegationen och vårt genustänk för den förskola jag och min son hade som första förskola, Fasanen. Fasanens förskola, Strömstarens och Karlunds förskola med föräldrar var med i Oxhageskolans matsal. Det kom en mängd spännande frågor och förhoppningsvis planterade jag en mängd frågetecken hos dem som var med. Det kändes i alla fall som att min föreläsning fungerade och det är så skönt att veta att jag, om de vill, kan få vara med i utvecklingen av deras jämställdhetsarbete. Jag hoppas vi politiker törs lägga lite ekonomi på denna utveckling här i Örebro. För min egen del ska jag i alla fall kämpa för det.

 

Och för mig är Lindesbergs handbollslag i alla fall vinnare. Även om de förlorade idag så har de visat att de är ett lag som håller för att vara kvar i serien. De har visat att det går att vara en lag i högsta serien som bygger på spelare med lagkänsla och hjärta för den plats där de bor och det lag de är fostrade i. Sävehof vann med bara två bollar. Tänk vilken sensation om Lindesberg vinner i Partillebohallen.

Ännu en vacker dag som påminner om att våren är på väg. Dessutom är tiden helt ur led. Eller vad ska man säga när en del klockor ännu inte är omställda och inte heller jag är helt omställd.

Men att mocka hästskit är i alla fall en otroligt härlig syssla. Jag behöver, så som alla andra, röra på min kropp och efter en härlig ridtur är det inte helt fel att byta halm i vindskyddet. I dag hade vi dock lämnat kaffet hemma. Det var synd.

 

Just nu sitter jag och förbereder mig inför den resa till Vologda som jag ska göra den 2 – 7 april. Det är ganska lätt att tacka ja till att få vara med när jämställdheten diskuteras bland män i en rysk stad, men det är inte lika lätt att fundera över vad som verkligen ska sägas när jag väl kommer dit. Jag har som planering att lyfta fram vår väg till deltagande. En väg som inte varit helt smärtfri och som fortfarande inte är vid målet. Men det är rätt effektivt att möta män från andra delar av världen och komma ihåg att vi själva har varit tröga. Jämställdhet är inte så enkelt för män att ta till sig. Maskuliniteten blir ju så hotad. Tänk att det varit så stora protester mot självklara frågor genom tiderna. Att kvinnor skulle få rösta var något enormt hotfullt i början av 1900-talet. Att kvinnor skulle slippa att våldtas inom äktenskapet var inte en självklarhet förrän 1965, när det gäller lagen och jag undrar om det är självklart för alla män ännu. Även i vårt land.

 

Och det här med att åka till Ryssland för att prata med män om jämställdhet leder mig till en annan kunskap jag fick idag. Det är inte så ovanligt att vi svenskar i vår etnocentricitet tänker oss vara så bra på jämställdhet i förhållande till… Ja, i förhållande till vilka då?

I dag hade jag kontakt med en styrelseledamot i IFK Örebros handbollsförening. Ni vet dom som engagerat sig för att tjejer ska få ha ett eget handbollslag i så många år. En av styrelsen ledamöter har sedan 011002 – 060305 räknat alla artiklar, notiser och rubriker på sportsidorna i vår monopoltidning NA. Vad har han då fått fram om hur NA bevakar idrotten ur ett könsperspektiv. Jo att under hela den tiden har det bara funnits 28137 sådan om herrar och 6230 om damer. 695 artiklar om killar som spelar handboll och 270 om tjejer. Det speglar inte verkligheten.

Jag undrar hur många artiklar det varit om det allsvenska Karlslund och det fotbollslag vi har i superettan under det senaste året? Tänk bara att de sänder en reporter och en fotograf till Turkiet bara för att följa ett lag i superettan.