Läste ni insändaren från "En 23 årig tjej" i Nerikes Allehanda i dag?

Det är sådana bilder från verkligheten som får mig att känna att all tid och enerig jag lägger på att motverka mäns våld mot kvinnor är värt allt. Klockan 20.00 en söndagskväll har den här tjej passerat Karlaparken och blivit överfallen av en man. Hon är bara en av så många som varje dag utsätts för att människor som bär samma kön som jag anser sig ha rätt att kränka kvinnor. De flesta säger att de inte menade att kränka. Men vem ska avgöra vem som är kränkt?

För den här 23-åriga tjejen och alla andra tjejer som kränkts av män blir det kanske ännu mer kränkande när de får höra Erik B Löfgren uttrycka som han gjorde förra fredagenens Tyckare på Radio Örebro. Dagen innan vi skulle manifestera kommenterar han vår manifestation med att som inleda sitt tyckande med att ta upp att den kvinna som i Västerås hade ljugit om att hon blivit våldtagen. Ställde han den frågan för att vi skulle få intrycket av att det inte är sant det som sker? Dessutom ifrågasatte han BRÅ´s statistik som visar på att det faktiska våldet mot kvinnor har ökat. Som om inte detta var nog hördes hans känslostyrka när han uttryckte att han som man inte ville bli betraktad som någon potentiell våldsverkare. Nej, vem vill det?
Det är ju också därför som vi tycker det är så viktigt att vi som män gör något åt den situation som i dag råder, där kvinnor inte kan gå genom en park utan att utsättas för kränkningar av män, där flickor ständigt blir trakasserade i skolan och på andra platser av pojkar. Att det finns pojkar och män som gör sådana hör övertramp resulterar i att kvinnor inte kan veta om Erik, jag eller Kalle Selander är våldsverkare eller någon som agerar för att motverka mäns våld mot kvinnor. Kalle och Erik behöver inte vara med i något nätverk eller bära vit halsduk eller manifestera mitt i natten. Men Kalle och Erik skulle kunna hjälpa oss män som vill motverka mäns våld  mot kvinnor genom att funderar på hur deras posittion som tyckar på radion påverkar andra män. Även dom kan "trigga". (P.S. Jag skriver om det här först i dag för jag lyssnade på nätupplagan i kväll D.S.)

Den 23-åriga tjejen säger också så här:

"Vi behöver män som visar solidaritet. Köp en vit halsduk och visa att du inte tänker tåla detta våld längre! Det finns massor av er och ni är fantastiska:"

Gör som hon säger och varför inte också gå med i det nätverk som vi har här i Örebro. Män för Kvinnofrid i Örebro.
Jag har funderat på det länge, men inte velat resonera om det i större sammanhang. Min tanke har varit att desto mer jämställdhet vi får, desto räddare kommer många män att bli. För visst är det så att vi som arbetar med jämställdhet, fram för allt då vi som tycker att den rådande mansrollen är ett hot mot demokratin, vi gör naturligtvis många män förbannade. När jag arbetade med delegationen för jämställdhet i förskolan möttes jag av föräldrar till pojkar, både män och kvinnor, som var orolig för att jag är av uppfattningen att jag vill göra pojkar till flickor. Ja, det var till och med det som Expressen hade som rubrik den 5 april 2002, i sin artikel om min rapport Vill man ha jämställdhet? Nu ser jag att också en av de forskare jag brukar finna tillit hos när jag arbetar med mäns våld mot kvinnor, Christian Diesen, är av samma uppfattning. Kolla in den här artikeln i Aftonbladet och fundera. http://www.aftonbladet.se/vss/kvinna/story/0,2789,903521,00.html I kväll ska jag ha min vita halsduk på mig och tillsammans med en massa andra män visa på att vi vill ha jämställdhet och med det också kvinnofrid. Det finns mängder av män som inte är rädda att förändra sin maskulinitet. Och jag är av den fasta övertygelsen att ju fler vi blir desto snabbare kan vi komma fram till att vi inte ens behöver en mansroll.
Manifestation mot våldetSamling i Karl Johans park, vid lekplatsen nu på lördag kväll Kl. 23.45. (14 okt.)Alla män i Örebro samlas för att visa sin avsky inför våldtäkterna och för att visa sin solidaritet med kvinnor som känner oro för att vistas i det offentliga rummetHa gärna med dig en fackla för att lysa upp den kyliga höstnatten Ställ upp!! Vi ses i morgon natt!