Det är många som klagar på vad den nya regeringen håller på att göra med Sverige. Och det är väl ok på sätt och vis. Jag är inte heller nöjd med vad som sker, men å andra sidan arbetade jag en hel del innan valet med att försöka få människor att förstå att detta skulle faktiskt ske om vi fick en borgerlig regering. Ett gott tecken på en fungerande demokrati är att jag utgår från att människor röstar utefter de värderingar de bär och för oss som röstade icke-borgerligt så är det bara att arbeta vidare för att våra värderingar ska tas till vara både nu och vid nästa val. Demokrati är ju inte bara att rösta vid valen det är också att dagligen arbeta för att demokratin ska bestå. Det betyder också att när vi nu har den regering vi har så är den demokratiskt vald. För människor som röstade på dem ville väl ha det så här? Innan valet träffade jag många socialdemokrater, jag faktiskt riktigt aktiva sådana, som inte ville att Person skulle få fortsatt mandat. Jag har träffat jättemånga som tror att demokratin har något att vinna på att byta regering. De har kanske röstat borgerligt för att få bort Person? Vilket jag inte kan förstå. Jag läste följande i tidningen ETC! som jag vill att också ni ska läsa:

 

”Jag ångrar att jag röstade borgerligt.”

”Denna tröttsamma fras ältas nuförtiden till leda bland före detta sossar, lågavlönade och arbetslösa, nu senast i en artikel på DinaPengar.se där en arbetslös ensamstående mamma intervjuas. Jaha, med det kanske inte var så smart att rösta borgerligt i första hand? Att alliansen ville försämra arbetslöshetsersättningen och straffa arbetslösa, sjuka och deltidsanställda stod ju klart redan innan valet. Och nu fegar folk och säger att de ”inte visste”. Att de känner sig ”lurade”. Vill inte stå för sin röst.

Pytt. Anledningen till att så många röstade borgerligt verkar ha varit att de ville rösta ”mot Göran Persson”. Vilket – om det är sant – visar på en anmärkningsvärd lättja. Att tro att valet i Sverige handlar om EN person, när det i själva verket handlar om hur vi vill att landets ska styras de närmaste fyra åren…

Nu har Göra Persson aviserat sin avgång (fast han mentalt lämnade politiken för länge sedan) och oppositionen har rekordsiffror i opinionsmätningar. Folk är arga på regeringen. Tycker den är orättvis. Ja med det var ju det den gick till val på! (Att vara orättvis alltså.)

Du som röstade borgerligt och nu ångrar dig. Här är ett tips: Du får stå ditt kast men ändå göra det bästa av situationen. Du har knappt fyra år på dig att delta i en växande opposition och försöka motverka alliansens nedmontering av samhällets skyddsnät. Och sen – när det är val igen – kanske du vet bättre och inte tror vi har presidentval i Sverige. Eller att borgarna vill bevara välfärden.”  MH

 

Och just nu sitter jag (Tomas igen) och funderar på vad det är som gör att vi sossar inte kan finna en ledare som står för den demokratiska socialismen? Tänk om det är så illa att de flesta socialdemokrater i dag inte vill ha det som vårt program säger? Tänk om individualismen bland de mest aktiva sossarna är lika stark som den är bland alliansens medlemmar? Tänk om det var därför jag mötte så många sossar som trodde att de endast skulle rösta bort Göran om de röstade på något parti inom alliansen? Och tänk om det var just dessa som röstade på moderaterna? Nej…så  kan det väl ändå inte vara?

5 kommentarer

Lars Nilsson

19 Jan 2007 09:29

Hej Tomas!
Har av min kära hustru blivit uppmanad att läsa din blogg. Synd att du får så få kommentarer, för det är ju alltid trevligt för en bloggare att någon reagerar på det man skriver.
Apropå detta ditt senaste inlägg kan jag hålla med dig till stor del. Varför gnälla över en politik som man själv röstat fram? Om man ska säga något positivt om borgarna så är det väl ändå att de varit ärliga och öppna med vad de tänkt göra om de skulle hamna i regeringsställning, så det är svårt att förstå att någon kan känna sig lurad nu. Socialdemokraterna hade vunnit valet om:
a)Göran hade aviserat sin avgång INNAN valet (vilket vallöfte det hade varit!)
b) Anna Lindh hade varit i livet
SAP tycks nu bestå av ledare som inte vill leda, därför nödlösningen med Mona S.
Hälsningar Lars

Agneta

31 Jan 2007 15:08

Det hade nog krävts mer än att GP bara aviserat sin avgång för att (s) skulle klarat att vinna valet 2006.
Längtan efter en frälsande efterträdare har varit stor. Mona Sahlin har, av olika skäl, inte varit först på så många favoritlistor. Men att kalla henne "nödlösning" verkar konstigt. Har inte flera andra kandidater snarare varit önskedrömmar. Hur många har någonsin hört Margot Wallström säga att hon skulle vilja bli partiordförande till exempel? Om vi granskar Sahlins meritförteckning så är det ingen tvekan om att hon har kunskap och erfarenhet av politiskt arbete så det räcker till. Kommer det att bli bra eller mindre bra? Tja, det beror knappast enbart på Sahlin, utan på väldigt många fler. Förhoppningsvis är (s) fortfarande inte ett elitparti trots allt, utan har förmåga att ta vara på sin folkrörelsetradition. Ett parti av medlemmar och inte bara med medlemmar.

Tomas Wetterberg

01 Feb 2007 21:02

Jag var lite orolig för att du vände dig till mig Agneta. Jag trodde du hade tolkat mig som att jag såg Mona som en nödlösning. För det gör jag verkligen inte. Jag tycker Mona är ett bra val,även om jag varit lite tveksam. Min tveksamhet har dock bottnat i att jag skulle vilja se någon som kanske har ett lite rödare hjärta. Jag tror Mona kommer att bli riktigt bra för vårt parti. Hon är dessutom en feminist som går att resonera med. Men, visst finns det farhågor också, som inte bara står för Mona. Jag kommer ihåg att Mona sagt sig vara intresserad av hushållsnära tjänster som en jämställdhetsfråga, det kan hon behöva fundera lite till på.

Men jag kommenterar det på min blogg om några dagar i stället.

Agneta

02 Feb 2007 17:47

Nej, det var ju Lars som talade om nödlösning.
Det ska bli intressant med Sahlin.
Som du ser har jag resonerat om detta på min blogg och i medierna vid tillfälle.
:o)

Lars Nilsson

07 Feb 2007 10:12

Ja, visst var det jag som talade om nödlösnig. Till råga på allt står jag fast vid denna åsikt. Detta innebär ju inte att det i det långa loppet blir en dålig lösning, det återstår att se ;)

Kommentera

Publiceras ej