Det var nog när jag läste b-kursen i Kvinnovetenskap som vi hade en föreläsning om Kön och existens. Om Simon de Beauvoirs filosofi skulle det handla om vem som skulle föreläsa var väl självklart för vår kursledning då, som föresten var Gunnel K, Ingrid P och Berit Å. Tack för att ni lät mig träffa Eva Gothlin. Det var för övrigt två dagar innan den internationella kvinnodagen 1995. Den föreläsning som Eva då höll har gjort att jag sedan läst väldigt mycket om och av de Beauvoir. Och Evas förord till den nya översättningen av ”Det andra könet” är lika inspirerande för att söka mer kunskap om att utveckla tankarna kring feministisk filosofi. Jag tror att det var då någon gång efter den föreläsningen som jag köpte boken ”Modrande och Praxis” av Ulla Holm, som också kommit att bli väldigt sönderläst och påverkat mitt sätt att tänka så starkt.

 

För en stund sedan fick jag läsa på genuslistan att Eva Gothlin är död. Hon dog den 22 december. Jag har länge vetat om hennes sjukdom men det är ändå så svårt att smälta att en kvinna med så mycket kvar att ge ska behöva lämna den här världen. Jag hoppas att det finns en feministisk himmel där vi alla kan mötas någon gång framöver och utveckla våra filosofiska tankar.

 

Och som detta inte vore nog så fick jag bara ett par mejl senare läsa att en annan förebild har gått bort. Stig Åhs finns inte mer, bara några dagar efter Eva, den 26 december for han till himlen. Han var den förste som ringde mig när jag hade börjat arbeta på Regeringskansliet med projektet Män och jämställdhet. Han hälsade mig välkommen till gänget av entusiaster för att också män skulle förstå vilka vinster också vi gör på att kvinnor ges samma rättigheter som oss. Han pratade med mig som han hade känt mig länge och jag blev väldigt glad, stolt och stark av hans entusiasm. Tänk att Stig Åhs ringde mig, han som var ordförande för den första statliga idégruppen om män och mansrollen (som det hette då de startade 1982) 1982 var för övrigt samma år som jag skulle bli pappa för första gången och började förstå jämställdhetens betydelse. Det var då jag fick tag på Lars Jalmert´s bok om små barns sociala utveckling och så den där utredningen ”Den svenske mannen” och så kom då Stig Åhs med allt de gjorde den där idégruppen om mansrollen.

Nu är också Stig borta.

 

Eva och Stig är två av alla som varit mina förebilder och som fått mig att försöka bli lika entusiastiska som de varit. Nu kommer de så klart fortfarande genom sina böcker och de intryck de måste ha gjort på så många att leva kvar inom oss. Men som sagt, jag hoppas det finns en feministisk himmel för alla oss att mötas i för att utveckla vår filosofi när vi ses nästa gång.

Kommentera

Publiceras ej