07-03-26 KL.21:38

Jag hörde Maria-Pia Boëthius på radio i helgen. Hon berättade om sin senaste bok, mediatan, som jag just har skickat efter från ETC-förlag. Det var en mening som jag fäste mig extra mycket för där jag kände att vi har något gemensamt Maria-Pia och jag. Vi tycker båda att media har alldeles för mycket makt, en makt som aldrig någonsin får granskas. I alla fall inte om vi jämför med hur media granskar politiker. Hur media ljuger om politiker och hur de skadar människor som de granskar.

Jag tänker på vad Göran Persson sa i kväll i dokumentären. Han sade något om oss feminister när Helen Eduards och Lars Danielsson smutskastades i media. Där de skrev om Lars att han inte var på Rosenbad för att han var hos sin älskarinna. Vad gjorde vi feminister då? Ja inte gick vi till kamp mot medias utfall. Oavsett om detta vore sant eller inte. Vi som feminister borde då, liksom varje annan dag, granska och ifrågasätta media för att de sprider en syn vi inte vill ha. Mäns våld mot kvinnor börjar i medias kvinnobild.

Och har ni tänkt på det Maria-Pia brukar säga, att tre månader av varje år indoktrineras vi av media. För det är så mycket tid som vi i genomsnitt ägnar åt media varje år.

Och jag ställer mig frågan? Vad ville egentligen Fichtelius med dokumentären om ordförande Persson?

4 kommentarer

Lars Nilsson

28 Mar 2007 10:35

Media som den tredje statsmakten eller...? Känns som de ibland inte är till för oss vanliga medborgare i syfte att se till att vi får insyn i maktens korridorer. Mer som att de finns till för sin egen skull, ska man hitta nyheter eller skapa nyheter?
Dokumentärserien är det roligaste jag sett sedan "Big brother". Fichtelius underkuvade försök att beskriva den store ledarens livsverk gav mej många goda skratt. Så många grodor på en gång har jag inte varit med om sedan jag körde hem från Sunne en kväll mitt under parningssäsongen för några år sedan och hela vägbanan var full av grodlik!
vänlig hälsning Lars

Lars Nilsson

28 Mar 2007 14:53

Varför syns det inte att jag gjort ett inlägg?

Tomas W.

01 Apr 2007 00:24

Jag kan i alla fall se det Lars. Jag hoppas att också fler kan se, annars får jag klaga hos den som äger serverna, eller vad det kallas.

ullis

11 Apr 2007 19:15

Om människor i allmänhet lade ner en bråkdel av den tid och engagemang med vilken de kritiserar sportkommentatorerna på att granska journalisternas kommentatorer kring dagspolitik skulle samhället de väldigt annorlunda ut. Det var någon annan som formulerat just det men jag kommer inte ihåg vem, hörde det nyss av Martin Lind, och det fastnade...

Kommentera

Publiceras ej