Oj så mycket det är att göra just nu. Jag är inte hemma före 21.30 på kvällarna för jobbet ett par kvällar i veckan och de andra kvällarna ska Soldan ha sitt. Ja, jag måste också få en del av Soldan för att komma ner i varv. Just nu är klockan fem över sju på morgonen och tåget är lite sent. Så därför hinner jag med att skriva till dig.
Det kan vara bra för dig att veta att jag inte slutat skriva på min blogg. Jag har bara så mycket annat just nu.
Hinner jag sätta mig en stund i helgen ska jag försöka reda ut det här med att vara handläggar på ett regeringskansli. Femokrat som jag gärna kallar mig. Hur ska man förhålla sig till sin grundläggande syn, alla människors lika värde och kvinnofrid, när andras sakkunskaper krockar med dessa värden. Om de nu gör det?
Förra veckan lovade jag att jag skulle försöka mig på en veckans Ola. Men den här gången är hans krönika så otroligt naiv att jag inte ids kommentera den. Han har fullkomligt förträngt historien med kolonialism och imperialism som orsak till orättvisor mellan länder och världsdelar. Han tror att prylar ska lösa världens problem och jag undrar nästan om det är så att Ola gått tillbaka till den gamla tanken om en osynlig hand som rör sig över världen. Nej,,, jag orkar inte kommentera mer om det.

Lördagen ägnade jag i stället åt att tillsammans med en massa vänner rida ut på en fantastisk tur runt Tarsta borg. Efter ridturen vankades det grill. Det är så otroligt avkopplande att vara tillsammans med sin häst och vänner som bryr sig om naturens växlingar att dagen därmed blev fulländad.

Söndagen började med att sätta upp pinnar för en tipspromenad som socialdemokraterna här i Hallsberg arrangerar varje söndag. En tur där människor får en härlig promenad med friska frågor om både politik och annat. Det är folkbildning när den är som bäst.Sedan en tur runt handbollsplanerna då Järnvägen Cup arrangerades denna helg.Och så en tur till hästen igen.  

Det är nästan så jag inte längtar tillbaka till jobbet i morgon :-) 
I går (den 18 maj) var det ett år sedan som Susanne blev mördad. Susanne var en tjej som tagit sig ur sitt missbruk men som fortfarande hade svårt att få stöd från kvinnojourer, socialen och andra myndigheter för att kunskapen om kvinnor, missbruk och våld fortfarande är så liten. I dag var en manifestation på Stortorget för att påvisa detta problem. Jag var där och höll ett litet tal. Och det kan du läsa på Män för kvinnofrids blogg.

I dag ska jag ut på en långritt i skogen... Vilket kan behövas som kontemplation efter en sådan stark manifestation som hölls på torget i går.

I dag på morgonen skjutsade jag min yngsta son till Skavsta. Därifrån ska han ta sig till Rom för att möta ett par av hans kamrater från Örebro, som redan varit där några veckor. Nu ska de tillsammans resa med tåg genom den södra delen av Italien och en lite tripp till Sicilien. En skön resa att genomföra när man är ung.

För min egen del blev detta ett tillfälle att ta en semesterdag mitt i vardagen. Också det kan ses som en form av resa. Att stänga vardagens krav och bara ägna sig åt sig själv. Det är inte så himla enkelt. Visst kommer tankar om arbetet in. Vi är ju i alla fall mitt i processen med att få till den omtalade handlingsplanen för att motverka mäns våld mot kvinnor. Det kräver mycket av oss.

Men i dag kunde jag redan vid sjutiden i morse sätta mig med termosen fylld av kaffe och några smörgåsar och se hur naturen kommer åter till liv. Visst är det fantastiskt att naturen lever i cirklar varje år. Nu kommer fågel efter fågel tillbaka, himlen speglar sig i sjön och korna får åter vara ute på ängarna. När jag sitter där och tittar sätter jag på radion och får också en tanke om att också tankar som betyder något för gemenskapen på jorden går i cirklar. Det är en vild strejk på gång i Kiruna. Ja, det var det som en gång väckte mitt intresse för politik. Den vilda strejken i Kiruna 1969. Mitt sista år i grundskolan.

På radion i morse kom rösten från en man som var med då. Han påminde oss om det som borde vara självklart för oss alla än i dag. Att solidaritet är en faktor för jordens överlevnad.

Då, 1969, fick gruvarbetarna i norr ett massivt stöd av folket i Sverige. Jag undrar om de får det i dag? Jag undrar om inte de flesta tänker på deras kamp som en kamp för högavlönade män som vill ha mer? Tänker de då på vad en strejk som denna kan betyda för alla oss andra?

 

Ove Haraala, som var en av strejkledarna 1969, uttryckte dessa ord: Det var ett bevis på solidaritet ? inte bara ordet solidaritet utan det som kommer från ryggraden. Att hjälpa varandra och att hålla ihop.

 

Visst är det fina ord som borde finnas som handlingar i våra kroppar?

I dag har jag beslutat mig för att ha en veckovis återkommande rubrik på min blogg. Veckans Ola, ska rubriken vara. Veckans Ola ska jag ha för jag tror att Ola Ström har bestämt sig för att reta mig någon gång varje vecka. Kanske är det inte medvetet från hans sida att reta just mig? Men han gör det! Sedan jag åter började prenumerera på monopoltidningen i Närke så är det återkommande så att Olas krönikor är de som retar mig mest. Det är från Olas krönikor jag får energin tillbaka när det gäller att kämpa för att vänstern inom socialdemokratin inte får försvinna. Vi socialister behövs allt tydligare när monopoltidningen och Ola går allt längre ut åt höger!

 

Ta bara Olas beskrivning av socialismen i dagens tidning. Det var inte lätt att äta frukost efter de inledande raderna. Vilken otrolig omedveten beskrivning av socialismen han presenterade. Eller var det för att reta just mig som han skrev att; ? socialister ofta uppträder som de girigaste av giriga, men med en viktig skillnad: Det är andras pengar de vill åt.? Hallå, vad har han läst för bok, skriven av vem, om politiska ideologier? Det är när jag läser den som jag förstår hur Anders Hammarlind kan tycka att Anders Borg driver en bra jämställdhetspolitik. Högern tror sig ha sanningen över begreppen och de använder dem som en viss potentat läser bibeln. (Bibeln får vi komma åter till en annan gång) Och högern har just nu makten över orden och ordens innehåll och därmed också över de hegemoniska värderingarna. Inte minst med tanke på att majoriteten av media ägs och styrs av högerkrafter. Jag trodde de var liberala, men nu förstår jag att om Ola är liberal så är också liberalerna höger. Är det kanske det som är idén bakom att moderaterna nu kallar sig för nya och att de också kallar sig för arbetarparti? (suck)

 

Nåväl ? varför har Ola så fel? Ja till att börja med så är grunden i den socialistiska teorin att arbetet skapar ett värde. Med det kommer alltså att det är arbetaren som skapar värdet och ekonomin i ett samhälle. De som Ola hyllar, de som äger industrin och andra produktionsmedel, tillskansar sig en del av arbetets värde genom att köpa arbetskraften så billigt de någon sin kan. De tjänar alltså pengar på andras arbete. När nu högern säljer ut statens företag så är det människor som vill tjäna pengar på andras arbete som kommer att äga dessa företag. När högern samtidigt sänker A-kassan innebär det också att arbetsköparen kan pressa ner lönerna, och på det viset också få högre vinster på andras arbete. Är det då girigt av elektriker, kommunalarbetare eller andra arbetare att vilja ha tillgång till sitt eget skapade kapital? Oavsett om vi arbetar åt en privat eller en statlig arbetsköpare, så borde mervärdet komma tillbaka till oss alla ? Det är det som är tanken med socialismen. Att bli miljonär på sitt eget arbete är det inte någon socialist som förnekar någon. Men att bli mångmiljonär på andras arbete, eller på att leda ett företag för en dryg miljon i månaden, är något som vi socialister tycker är oerhört orättvist. Inte minst då vi vet att det finna människor i vårt land som har så lite lön att de knappt kan få det att gå runt. För att inte tala om att en stor del av jordens befolkning dör av svält varje dag tack vare att en liten del av jordens befolkning har mycket mer pengar än de någonsin kan gör av med.

 

Nej nu blev det en alldeles för lång blogg så nu tittar jag på Aktuellt i stället.

?Första maj, första maj, varje sliten kavaj blir en mantel av strålande ljus??

Det var med stor entusiasm jag begav mig ut för att demonstrera för första gången i mitt liv i Hallsberg. Och det var en fantastisk känsla att komma in på Nytorget, till den lilla grupp av sossar som står och undrar hur många som ska komma i dag. Vi blev nog rätt många för att vara i en bygd där en tredjedel av ungdomsväljarna röstar på Sverigedemokraterna. Det var en skön samling av människor där nästan hälften var kamrater med annat ursprung än svenskt.

Jag fann en röd fana att ta i handen ? skönt när man är ny att ha något i handen. Jag vandrade bredvid en banderoll om att motverka ?barnsexturism?. Ett budskap jag tycker är mycket viktigt även om jag kan tycka ordet behöver diskuteras. Men vi vet vad det handlar om. Det finns män som åker till andra länder enbart för att köpa barn för att utnyttja till sexuella ändamål. Att betala för våldtäkt av barn.

 

Med en kör av trummor vandrade vi sedan över bron in mot centrum. Där slöt blåsarna upp och Arbetets söner klingade mot husväggarna i Hallsberg. Tänk så skönt att sedan få gå in i ett Folkets hus. När kunde sossarna i Örebro senast vandra in på Folkets hus och höra de brinnande talen på 1:a Maj? Här fick jag för första gången höra Mikael Damberg hålla ett brandtal live. Vilken känsla han hade i sitt tal!!! En gång fick han t o m in ordet feminism.


Damberg i Hallsberg

Hans tal var bra och fick mina ådror att åter slå. Att känna hur viktigt det är att vi blir många som pratar om hur vänstern åter ska komma till makten i riket år 2010. Men att vi inte tar majoritetsställningen i Hallsberg som så själklar att vi inte också här driver de poliska samtalen för att visa hur viktigt det är med socialism, solidaritet och feminism i vår vardagstillvaro. Tyvärr var det bara SSU:aren som använde sig av ordet socialism, men jag fick i alla fall höra någon använda det ordet också i dag. Mellan dem talade läraren som nyss blivit sosse om hur viktigt det är att vi möter våra ungdomar och jag kan bara hålla med i allt hon sa.

 

Lite smolk i bägaren gjorde att jag inte stannade till det var dags att sjunga Internationalen. Systrarna K är väldigt duktiga på att sjunga och har ett proffsigt och fint framförande. Men måste de kalla prostitution för ett yrke och sjunga "Deirdres samba" på första maj. Och det blir så ledsamt för en feminist som jag, att höra kvinnans hyllning till mannen i Benny Anderssons ?Du är min man?, med lite tjejsnack mellan om att det är kvinnan som ser till att hushållet består

Men Socialdemokraterna i Hallsberg firar i år 100 år och det kan säkert bli många härligt socialistiska och feministiska samtal under detta år. Eller som andra versen i sången ?Första maj? lyder;

 

"O du älskogens vår, som befriande går
över landen i segrarefärd,
du är drömmens också,
och var blick i det blå
är en blick in i undrenas värld.?

 

Det är kul att bo i Hallsberg. Tack Arbetarrörelsen i Hallsberg för en fin dag !!!