I dag på morgonen skjutsade jag min yngsta son till Skavsta. Därifrån ska han ta sig till Rom för att möta ett par av hans kamrater från Örebro, som redan varit där några veckor. Nu ska de tillsammans resa med tåg genom den södra delen av Italien och en lite tripp till Sicilien. En skön resa att genomföra när man är ung.

För min egen del blev detta ett tillfälle att ta en semesterdag mitt i vardagen. Också det kan ses som en form av resa. Att stänga vardagens krav och bara ägna sig åt sig själv. Det är inte så himla enkelt. Visst kommer tankar om arbetet in. Vi är ju i alla fall mitt i processen med att få till den omtalade handlingsplanen för att motverka mäns våld mot kvinnor. Det kräver mycket av oss.

Men i dag kunde jag redan vid sjutiden i morse sätta mig med termosen fylld av kaffe och några smörgåsar och se hur naturen kommer åter till liv. Visst är det fantastiskt att naturen lever i cirklar varje år. Nu kommer fågel efter fågel tillbaka, himlen speglar sig i sjön och korna får åter vara ute på ängarna. När jag sitter där och tittar sätter jag på radion och får också en tanke om att också tankar som betyder något för gemenskapen på jorden går i cirklar. Det är en vild strejk på gång i Kiruna. Ja, det var det som en gång väckte mitt intresse för politik. Den vilda strejken i Kiruna 1969. Mitt sista år i grundskolan.

På radion i morse kom rösten från en man som var med då. Han påminde oss om det som borde vara självklart för oss alla än i dag. Att solidaritet är en faktor för jordens överlevnad.

Då, 1969, fick gruvarbetarna i norr ett massivt stöd av folket i Sverige. Jag undrar om de får det i dag? Jag undrar om inte de flesta tänker på deras kamp som en kamp för högavlönade män som vill ha mer? Tänker de då på vad en strejk som denna kan betyda för alla oss andra?

 

Ove Haraala, som var en av strejkledarna 1969, uttryckte dessa ord: Det var ett bevis på solidaritet ? inte bara ordet solidaritet utan det som kommer från ryggraden. Att hjälpa varandra och att hålla ihop.

 

Visst är det fina ord som borde finnas som handlingar i våra kroppar?

Kommentera

Publiceras ej