?Första maj, första maj, varje sliten kavaj blir en mantel av strålande ljus??

Det var med stor entusiasm jag begav mig ut för att demonstrera för första gången i mitt liv i Hallsberg. Och det var en fantastisk känsla att komma in på Nytorget, till den lilla grupp av sossar som står och undrar hur många som ska komma i dag. Vi blev nog rätt många för att vara i en bygd där en tredjedel av ungdomsväljarna röstar på Sverigedemokraterna. Det var en skön samling av människor där nästan hälften var kamrater med annat ursprung än svenskt.

Jag fann en röd fana att ta i handen ? skönt när man är ny att ha något i handen. Jag vandrade bredvid en banderoll om att motverka ?barnsexturism?. Ett budskap jag tycker är mycket viktigt även om jag kan tycka ordet behöver diskuteras. Men vi vet vad det handlar om. Det finns män som åker till andra länder enbart för att köpa barn för att utnyttja till sexuella ändamål. Att betala för våldtäkt av barn.

 

Med en kör av trummor vandrade vi sedan över bron in mot centrum. Där slöt blåsarna upp och Arbetets söner klingade mot husväggarna i Hallsberg. Tänk så skönt att sedan få gå in i ett Folkets hus. När kunde sossarna i Örebro senast vandra in på Folkets hus och höra de brinnande talen på 1:a Maj? Här fick jag för första gången höra Mikael Damberg hålla ett brandtal live. Vilken känsla han hade i sitt tal!!! En gång fick han t o m in ordet feminism.


Damberg i Hallsberg

Hans tal var bra och fick mina ådror att åter slå. Att känna hur viktigt det är att vi blir många som pratar om hur vänstern åter ska komma till makten i riket år 2010. Men att vi inte tar majoritetsställningen i Hallsberg som så själklar att vi inte också här driver de poliska samtalen för att visa hur viktigt det är med socialism, solidaritet och feminism i vår vardagstillvaro. Tyvärr var det bara SSU:aren som använde sig av ordet socialism, men jag fick i alla fall höra någon använda det ordet också i dag. Mellan dem talade läraren som nyss blivit sosse om hur viktigt det är att vi möter våra ungdomar och jag kan bara hålla med i allt hon sa.

 

Lite smolk i bägaren gjorde att jag inte stannade till det var dags att sjunga Internationalen. Systrarna K är väldigt duktiga på att sjunga och har ett proffsigt och fint framförande. Men måste de kalla prostitution för ett yrke och sjunga "Deirdres samba" på första maj. Och det blir så ledsamt för en feminist som jag, att höra kvinnans hyllning till mannen i Benny Anderssons ?Du är min man?, med lite tjejsnack mellan om att det är kvinnan som ser till att hushållet består

Men Socialdemokraterna i Hallsberg firar i år 100 år och det kan säkert bli många härligt socialistiska och feministiska samtal under detta år. Eller som andra versen i sången ?Första maj? lyder;

 

"O du älskogens vår, som befriande går
över landen i segrarefärd,
du är drömmens också,
och var blick i det blå
är en blick in i undrenas värld.?

 

Det är kul att bo i Hallsberg. Tack Arbetarrörelsen i Hallsberg för en fin dag !!!

1 kommentarer

Anders Hammarlind

04 May 2007 15:33

Ja du Tomas W.
Tacka du för 1 maj och arbetarrörelsen -det lilla som finns kvar(ja inte av 1 maj utan av "rörelsen").
Tacka kan man göra och jag förstår att det var nästan magiskt i Hallberg. Det var det inte i Haninge kan jag försäkra även om Pelle Svensson(s) efterlyste tala-med-rörelsen.
Du och jag är numer äldre än Koreakriget och frågan är mer som;
Hur får människor människovärde i en rutten kommersiell (skit) värld?
Köp dig en handväska för 70 000 och du kan glida runt i en själens Ferrari.
Köp.
Köp.
Köp.
Köp mer.
Ja du Tomas.
Men jämställdheten vi kämpar för går ju ändå framåt utan större talat motstånd.
Med Historiska glasögon går det framåt.
Och så får vi hoppas att att mäns förändring inte avstannar. Och att vi ser hur samhället ändå - ja, jag tar avstamp i 50-talet
- förändras och förändras. Och jag är lite häpen över att den viktigaste personen (idag) för att peka framåt ur jämställdhetssynpunkt är Anders Borg. Moderat och finansminister.
Han gör ju en klockren analys och har med sig hjärtat. Han imponerar på mig.
Trots 1 maj sa Göran Persson aldrig det som Borg säger idag. Person sa det aldrig, han sket fullkomligt i jämställdheten. Till skillnad från Palme som var lysande i att vilja.
Det är moderatera(ABorg) som är jämställdhetens spjutspets. Idag. Det trodde du aldrig TW. Ja, inte jag heller. Jag trodde på Folkpartiet.
Men det sket sig.
Läste en helt lysande bok där unga moderat kvinnor bannade könsrollsfängelset, Borg talar i deras tungor.
Men han har rätt.
Och Varför ska socialister alltid ha rätt - moraliskt - är min fråga till dig gamle vän?
Varför ska alltid moderater vara unkna?
För den bra jämställdhetspolitiken idag hittar vi Anders Borg(m).
Svårsmält Tomas?
Ja, för mig men jag tar det.
Med hälsning
Anders Hammarlind

Kommentera

Publiceras ej