I dag har jag beslutat mig för att ha en veckovis återkommande rubrik på min blogg. Veckans Ola, ska rubriken vara. Veckans Ola ska jag ha för jag tror att Ola Ström har bestämt sig för att reta mig någon gång varje vecka. Kanske är det inte medvetet från hans sida att reta just mig? Men han gör det! Sedan jag åter började prenumerera på monopoltidningen i Närke så är det återkommande så att Olas krönikor är de som retar mig mest. Det är från Olas krönikor jag får energin tillbaka när det gäller att kämpa för att vänstern inom socialdemokratin inte får försvinna. Vi socialister behövs allt tydligare när monopoltidningen och Ola går allt längre ut åt höger!

 

Ta bara Olas beskrivning av socialismen i dagens tidning. Det var inte lätt att äta frukost efter de inledande raderna. Vilken otrolig omedveten beskrivning av socialismen han presenterade. Eller var det för att reta just mig som han skrev att; ? socialister ofta uppträder som de girigaste av giriga, men med en viktig skillnad: Det är andras pengar de vill åt.? Hallå, vad har han läst för bok, skriven av vem, om politiska ideologier? Det är när jag läser den som jag förstår hur Anders Hammarlind kan tycka att Anders Borg driver en bra jämställdhetspolitik. Högern tror sig ha sanningen över begreppen och de använder dem som en viss potentat läser bibeln. (Bibeln får vi komma åter till en annan gång) Och högern har just nu makten över orden och ordens innehåll och därmed också över de hegemoniska värderingarna. Inte minst med tanke på att majoriteten av media ägs och styrs av högerkrafter. Jag trodde de var liberala, men nu förstår jag att om Ola är liberal så är också liberalerna höger. Är det kanske det som är idén bakom att moderaterna nu kallar sig för nya och att de också kallar sig för arbetarparti? (suck)

 

Nåväl ? varför har Ola så fel? Ja till att börja med så är grunden i den socialistiska teorin att arbetet skapar ett värde. Med det kommer alltså att det är arbetaren som skapar värdet och ekonomin i ett samhälle. De som Ola hyllar, de som äger industrin och andra produktionsmedel, tillskansar sig en del av arbetets värde genom att köpa arbetskraften så billigt de någon sin kan. De tjänar alltså pengar på andras arbete. När nu högern säljer ut statens företag så är det människor som vill tjäna pengar på andras arbete som kommer att äga dessa företag. När högern samtidigt sänker A-kassan innebär det också att arbetsköparen kan pressa ner lönerna, och på det viset också få högre vinster på andras arbete. Är det då girigt av elektriker, kommunalarbetare eller andra arbetare att vilja ha tillgång till sitt eget skapade kapital? Oavsett om vi arbetar åt en privat eller en statlig arbetsköpare, så borde mervärdet komma tillbaka till oss alla ? Det är det som är tanken med socialismen. Att bli miljonär på sitt eget arbete är det inte någon socialist som förnekar någon. Men att bli mångmiljonär på andras arbete, eller på att leda ett företag för en dryg miljon i månaden, är något som vi socialister tycker är oerhört orättvist. Inte minst då vi vet att det finna människor i vårt land som har så lite lön att de knappt kan få det att gå runt. För att inte tala om att en stor del av jordens befolkning dör av svält varje dag tack vare att en liten del av jordens befolkning har mycket mer pengar än de någonsin kan gör av med.

 

Nej nu blev det en alldeles för lång blogg så nu tittar jag på Aktuellt i stället.

Kommentera

Publiceras ej