Jag har läst motionen som mitt parti lämnade med anledning av budgetpropositionen. Den som säkert är skriver av Nuder och kompani och som har Mona Sahlin som första namn. Hon är ju partiledaren. Det finns mycket bra i den budgeten och den är ett bra dokument för att fundera över hur socialdemokratin skulle leda regeringsarbetet, om vi nu vore i den ställningen. Men jag tror jag blir galen när jag ser vad lite kraft som läggs på den del i den socialdemokratiska värdegrunden som handlar om jämställdhet. Det syns verkligen inte att socialdemokraterna är ett feministiskt parti. Och det tycker jag är skit.

På några få ställen skriver man om orättvisan mellan kvinnor och män. Men det finns inte en vettig satsning för att ändra på ojämställdheten. Snarare finns det en satsning som gör att männen återigen inte behöver ta något ansvar för föräldraskapet när barnet som mest behöver det. En andra chans i föräldraförsäkringen har Mona redan i intervjun med K-G Bergström aviserat. Jag blev orolig redan då, men när jag nu ser i text att det finns tankar om att de pappor som inte tog sin chans när barnen var små nu ska få en andra chans. Vad leder det till?

Jo, att papporna kommer att säga att han struntar i sitt föräldraansvar när barnet är litet för att ta den andra chansen. Varför ska vi inrätta en sådan peng, när vi tänker oss att både mamma och pappa ska jobba och barnen ska vara i skolan. Varför kan vi inte i stället utgå från att pappa gör som mamma och ser till att finnas där för tonåringen ändå. Här går gränsen för mig när det gäller vad staten ska ta för ansvar för pappor som inte vill ta sitt ansvar.


Nej, Mona och ni andra i partiet som tror på det här. Låt oss föra in denna debatt i rådslagen där jämställdheten lyser med sin frånvaro. Jag är fortfarande vän av en tredelning av föräldrapenningen när barnen är små. Kanske vi t o m ska sänka tiden fram till barnet är 4 år?

Jag är fortfarande för att vi ökar det som i dag kallas 10 pappadagar i samband med förlossning till 30 dagar. Det är ju då som både mamma och pappa behöver finnas för varandra och för barnet. Och nu pratar jag bara om det heterosexuella. Vi behöver också skapa nya möjligheter för föräldrar i samkönade relationer.


Och var i den socialdemokratiska budgeten kan vi ordentliga satsningar på att bekämpa mäns våld mot kvinnor?

1 kommentarer

Anders Hammarlind

19 Oct 2007 20:35

Vad är det s-partiet och Mona säger i budgeten om jämställdhet frågar Tomas och han svarar, uppgivet, inte-ett-skit.
Ja så är det, just nu och utan tvivel. Det betyder ju inte alls att S-partiet är lika dött som den tomhet som partiet bär på sedan han från Katrineholm styrde partiet i samklang med gammal inpyrd brukspatronanda(anno 1895).
Lyssnar du på s-rörelsen,Tomas, hör du hur det mullrar härligt & trivsamt i leden och jämställdheten kommer givetvis att kliva fram i främsta ledet(ånyo).

Men Pinsamt är det att ex. moderaterna (år 2007) kommit mycket, mycket längre, ohyggligt mycket längre
i såväl synen på föräldraförsäkringen(kvinnofälla) som att inse och fatta vidden könsrollsstrukturer/roller/ och att M-partiet gör jämställdheten till sin hjärtefråga. Att få vara fri människa utan slavreglerna som könsrollen kräver(och kväver).

S-partiet lider fortfarande av den gamla gubbdiktaturen och han Nuder är en del av den sjuka ordningen.
Det Sahlin sa om att skjuta upp pappadagarna tills ungarna börjar, nära nog, få egna barn fick mig att undra va fan ska papporna aldrig få bli pappor. Så du har rätt som vanligt.
Men du Tomas, jag försöker följa debatten också i s-partiet och jag hör hur det blåser upp till storm, "politik är att vilja" och jämställdheten är ett av det viktigaste vi har, som riktmärke, moralitet, politik och som vår nordiska samhällsmelodi. Så vi ska ha hopp.

Men, visst du har rätt, Socialdemokratin är nästan helt ute när det gäller jämställdhetspolitiken, man har bara - nästan
- denna Nuder från Åkersberga och frågan är hur länge partimedlemmarna ska tvingas acceptera denna Katrineholmska Dinosaurie?

Vi ska, Tomas, ändra på det här "inte-ett-skit" för visst kan s-partiet göra fan så mycket mer. Men då krävs det att vi gör det också.

Anders Hammarlind
Genderdonare

Kommentera

Publiceras ej