Den 27 juli fick jag en kommentar från min kusin Bosse om vad jag vill att man ska göra åt kvinnors våld mot män, och jag måste börjar med att säga att jag är oerhört trött på den kommentaren. Men sedan vill jag inte heller förneka att det finns kvinnor som också utövar våld. Det ligger ju inte i generna att utöva våld så visst finns det kvinnor som också gör det. Men över 90 procent av allt våld som utövas i samhället utövas av män.  Så visst är det viktigt att vi se den systematik som finns i mäns våldsutövande. Vi behöver titta på de mekanismer som gör att pojkar tillåts att lösa konflkter med våld i stället för med ord. Ett sätt att motverka våldet kan vara att arbete med en medveten genuspedagogik. Kolla in serien som just nu går i Svenska dagbladet om detta.


3 kommentarer

Anders Hammarlind

30 Sep 2007 11:41

Du har naturligtvis rätt Tomas, vad vi män inte vill göra upp med är legitimeringen av våld i mans-kulturen, vi har lättare att acceptera våld. Blunda för det, igonera det. Vi har, ger, en en daglig legitimering av det manliga våldet. Det är dags att göra upp med acceptansen, eller ska vi säga vår likgiltighet.
Du har rätt förstås och visst får vi kommentarer som (Bosse) att kvinnor kan också, men det är männen, killarna
som står för det strukturella, ständiga våldet som gör vår vardag outhärdlig.
Många mäns/killars våld är så destruktivt att vi borde säga stopp, men så sker ju inte. Blir så förbannat less att jag tror jag ska åka ut i skogen och plocka lingon istället, där finns ju det röda guldet i alla fall.
Jag vet ju att du inte gillar Ingemar Gens men i hans nya (reviderade) bok för han fram tanken, jämställdheten anno 2007 innebär bara att alla ska bli maskulina...kvinnors frigörelse har gått bort sig. Vad säger du om detta Tomas? Att jämställdheten blir detsamma som att alla ska bli män.....

Hammarlind

30 Sep 2007 11:45

Vill någon debattera/samtala med mig är e-adressen; anders.hammarlind@surfnet.fi

Anders Hammarlind

30 Sep 2007 12:05

Svar på fråga; nej jag bor inte i Finland men är på väg hem. Så är det bara, Finland är mitt hjärta och det är inte mer än så. Jag är på väg att flytta hem över havet, så ta till er min fi adress.

Kommentera

Publiceras ej