Så är vi då där igen. Några ljus står tända i vårt fönster för att vi vill vara med i manifestationen som någon startat. Vi tänder ljus som kanske kan bära Engla till den Gud/Gudinna hon tror på. Vi fick ett sms i dag och när ljusen nu är tända tänker vi på Engla, tillsammans med hennes föräldrar och alla andra anhöriga och vänner där i Stjärnsund. Och alla andra som tänder ljus och funderar på hur kunde detta hända. Igen?


Ljus för Engla

Jag tänder också ljus för att påminna om att det än en gång har visat sig vad mäns våld mot kvinnor leder till. Ännu en man har gripits för att ha utsatt flickor och kvinnor för våld. Sexuella förtecken finns med även här, då han erkänt försök till våldtäkt och kanske är det ännu fler som varit utsatta för just denna man. Samtidigt vill jag ställa frågan ; hur sexuell en våldtäkt, ett barnamord och ett mord på en vuxen kvinna kan vara? Vi vet ju i dag att våldtäkter och mord inte har så mycket med det vi kallar sex att göra. Snarare handlar det om makt. Men som Ulf Aasgård uttrycker det, så finns det dock någon form av inslag av lust i mördandet och våldtagandet. Lust att förnedra kvinnor då? Tydligen går detta våld allt längre ner i åldrarna. Pedofilin breder ut sig.

Inom den feministiska litteraturen och tänkandet kallar vi det för misogyni - hatisk attityd mot kvinnor (är nationalencyklopedins förklaring). Kanske är det återigen där vi ska börja när vi söker förklaringen på mäns våld mot kvinnor? I patriarkatet finns en inbyggd misogyni. Men vad är det som gör att manssamhället inte klarar att leda dessa män till rättegång och därmed också någon form av programverksamhet för att få dem att upphöra med sitt våld? Den här mannen har ju uppenbart redan varit omhändertagen vid ett flertal tillfällen. Skulle det då inte varit rimligt att han under dessa tider fått genomgå någon form av programverksamhet för sitt beteende? Alternativ till vold i Norge och Mansmottagningen mot våld i Sverige har program. Kriscentra för män finns på flera platser i landet, de har program. IDAP har utvecklats också inom den svenska kriminalvårdet, det finns program. Men det är bara Alternativ till Vold och Mansmottagningen som ser att det finns kopplingar mellan den enskilde mannen och den könsmaktordning vi lever i. Tänk om regeringen hade förstått detta när det skapade sin nationella handlingsplan för att bekämpa mäns våld mot kvinnor. Eller tänk om den förra regeringen hade haft modet att trycka på de myndigheter som skulle följa upp kvinnofridspropositionen?

Ja, jag vet att jag kan låta naiv. Så fort går det inte att förändra den o-jämställda könsmaktordning vi just nu befinner oss i. Men varför förnekas detta samband så kraftfullt av både socialdemokrater och borgare? Det är fortfarande alldeles för få män och kvinnor som törs se se sambandet mellan vårt eget agerande och detta yttersta våld som vi nu sett när lilla Engla drabbats av. Jag tror det finns ett samband här som vi alldeles för sällan pratar om.

I kväll tänder vi återigen ljus i mörkret för att sörja och tänka igenom vad för samhälle vi just nu lever i. Det är sorgligt.

3 kommentarer

Helen Nessai

15 Apr 2008 00:12

Var och en av oss ensam,... och ..vi kollektivt äro skyldiga till varje mord på vår jord! "citat av Helen Nessai"

"Mänskligheten, enligt mig, består av två men samma släkten!De som fråntas rätten till sitt liv..
och dem som dödas!.." " Åter igen ciatat av mig själv"

Det är onskan i människan


och

kylan i hjärtat


som

skapar hotet


ochhatet ....


***

Jag gråter över ondskan


och


hatet hos vissa ..... !

Vart är mänskligheten
på väg?!


***

Mänskligheten, enligt mig,

består av två men samma släkten!

Dem som fråntas rätten till sitt liv..och


dem som dödas!


***

Var och en av oss ensam,...


och

vi kollektivt äro skyldiga


till

varje mord på vår jord!


Helen Nessai
14/4-08 22:28

Kjell-Åke Persson

15 Apr 2008 01:06

Tomas, hej!
Jag har själv varit rätt aktiv i arbetet mot mäns våld mot kvinnor och barn. Men när jag igår på min arbetsplats i skolan fick frågan av en nioåring om varför vuxna dödar barn blev mitt svar mycket taffligt. Vi får inte lämna barnen i sticket efter en händelser som morden på barnen i Arboga och Engla. Det rör sig mycket i deras huvud.
Därför hoppas jag att någon kan hjälpa mig med ett bra svar på nioåringens fråga. Du kan se vad jag menar på min bloggPerssons mix (finns även på s-bloggar).

Tack.

Anders Hammarlind

17 Apr 2008 09:06

"I kväll tänder vi återigen ljus i mörkret för att sörja och tänka igenom vad för samhälle vi just nu lever i. Det är sorgligt."
Ja det är sorgligt,sorgligt,sorgligt,sorgligt...och - stundom - som om det vore för/är
djävligt hela tiden. Men tack för orden Tomas, det är du BRA på att uttrycka. Men sorgligt är det som i en evighets evighet. Finns det ingen ände på mördandet, finns det ingen broms på hur många galningar som ständigt dyker upp? Var kommer alla dessa störda män ifrån? Knappast från Mars utan från vår egen mylla....dessa galningar som inte kan leva ett normalt liv utan tar livet av andra. Denna 42-åriga lastbilscahauför, Anders, hur kan han ge sig tillåtelse att skända, våldta, mörda? Vad är det för Monster? Vad är det för fel med honom? Vad är det han inte klarar av utan måste döda andra för att få sin egen lust(?)tillfredställd. Var kommer alla dessa galningar ifrån? Det är sorgligt och det finns i Tomas text en rad som sätter in galningarna i den manliga rätten att ta för sig, blir man nekad kan man våldta, mörda, "jag har rätten på min sida"
som är värd att fundera över.
Alltså en manlig struktur plus - inte minst - galningarnas eget inre haveri.

Och hur tusan kan de gå fria ute isamhället, så många och sprida denna ständiga skräck?

Jag tror säkert Anders, 42, har haft sina möten med psykiatrin. Det brukar vara så men de fångar
inte in galningarna, som regel.
Sorg är inte bara namnet, det är mer än så och vad värre är - det kommer bli mer. Mer unga flickor som skändas, våldtas och så får vi tända fler ljus och sätta dessa i fönstren.
Sorg borde proklameras i landet vid varje flick/kvinnomord, 3 dagar då vi får stanna upp.
Anders Hammarlind

Kommentera

Publiceras ej