Ja, det var en spännande fråga jag fick  häromdagen. Nu har jag också hört lite kommentarer både här och där. Inte minst när jag var i Botkyrka för att föreläsa om hur vi skapar kön.

Många tycket det är fel av rektorn i Motala att gå in och förvägra en pojke att vara Lucia på grund av traditionen. Där kanske jag kan hålla med då jag tycker att traditioner som bygger på kön måste tänkas igenom ordentligt. En del tycker att traditionen med en kvinna som Lucia är så stark att detta inte ska ändras. Men jag känner igen diskussionen från den tid när kvinnor inte ska få vara präster eller biskopar. Hmmm

Men så tänker jag på vad som mer kan ligga bakom att en pojke ska få vara Lucia. Kan det vara så att pojkarna inte tycker att de får inta sin självpåtagna ledarpositon om de inte får vara Lucia. Då känns det helt fel. Självklart ska i så fall Lucian vara flicka/kvinna. Kan det vara så att det är en maktdemonstration från pojken i Motala? Inte vet jag.

Nej det är med andra ord inte så självklart att en pojke ska vara Lucia. Men - det har länge varit självklart att flickor får vara stjärngossar och tomtar. Inte bara tärnor och tomteflickor. Någon stans måste vi se att vi alltid får en mycket större - och det känns som hårdare - diskussion när pojkar och män går in i det traditionellt kvinnliga.

Så med det bestämmer jag mig för att jag tycker att en pojke så väl som en flicka ska få inta Luciapositionen. Men det ska vara seriöst och inte på lek. Jag vill också att man ska vara helt övertygad om att det inte är ett maktspel där pojkarna återigen ska ta plats på flickornas bekostnad innan man går till slutgiltigt beslut.

(pust så svårt det kan bli ibland)

8 kommentarer

Lars H Nilsson

09 Dec 2008 12:13

I dagens Metro kan man läsa om Erik Dahlbergsgymnasiet i Jönköping där man löst "problemet" genom att utse en Lucia av vardera könet. Den kvinnliga lucian är dock inte överförtjust i att dela titeln med en man men tycker ändå det är okey att "skämta till det lite".

Tomas W.

09 Dec 2008 17:20

Ja, det är ju kan ju vara en bra lösning. Men forfarande kvarstår min fråga, som jag för övrigt hämtar från mina vänner "Rumpnissarna". Vafför ä det på detta viset? Är det ett skämt med en tradition, som kanske ska respekteras? Är det för att pojkar inte kan se en kvinna som ledare? Eller är det för att bryta könsmönster? Hmmmm tänk att verkligheten i bland kan vara så svår...

Gunnel

09 Dec 2008 21:57

Vilka problem som dyker upp. Ska pojke eller flicka vara Lucia ? Herre Gud på dagis får alla vara lucia som vill. Eller fick. Så var det i alla fall när mina barn var små. Men det var ju på 70-talet. Den som vill vara lucia kan väl få vara det eller....

Anonym

10 Dec 2008 09:07

Ja Gunnel, det är ju lätt att bagatellisera sådant. Och det är ju också ganska typiskt att kvinnor förminskar problem som drabbar män i en kvinnlig miljö. Jag vet, jag har arbetat inom vården i nästan 30 år. Det som skulle klassas som sextrakaserier och utlösa proteststormar i massmedia om det gällt en kvinna i en typiskt manlig miljö betraktas med ett småleende när det gäller män i kvinnliga miljöer. Sådant ska en riktig karl kunna ta. Som exempel kan nämnas att jag figurerat som "nakenmodell" i offentliga miljöer på sjukhuset där ett foto på mitt ansikte klippts in på en naken kropp i utmanande sexuell ställning. Det har skickats brev i mitt namn till kvinnliga chefer med sexuella inviter etc etc. Men det tycker du väl bara är roligt Gunnel?Tillbaka till Lucian i Jönköping. Den kvinnliga Lucian tyckte att det skulle vara en kvinna som gestaltar "ljusdrottningen" av den anledningen att Lucia ursprungligen var kvinna. Men med det resonemanget bör väl kvinnor inte heller kunna vara exempelvis präster, poliser eller busschaufförer eftersom dessa ursprungligen var män?

Lars H Nilsson

10 Dec 2008 09:08

Ovanstående skrivet av mig, glömde signera. (Typiskt karlar!)

Gunnel

10 Dec 2008 19:00

jag tror inte Lars förstod vad jag menade. Självklart ska den som vill få vara Lucia eller präst eller köra buss. Det som varit norm behöver väl inte förbli norm i all evighet.

Lars H Nilsson

11 Dec 2008 13:44

Ja Gunnel, möjligen missförstod jag dig men när du skrev "Den som vill vara lucia kan väl få vara det eller...." låter det ju så enkelt och bara det faktum att denna diskussion uppstått tyder ju på att det inte är så självklart.Jag anser att diskriminering eller kränkande särbehandling när det gäller kön är lika illa vare sig det drabbar kvinnor eller män. Därför skulle jag aldrig kalla mig feminist utan hellre humanist eftersom jag anser kvinnors och mäns intressen vara lika viktiga.Om jag överreagerade ber jag om ursäkt för det!

Gunnel

11 Dec 2008 19:04

Det är lugnt Lars. Jag är inte så känslig. Men kan man inte vara både humanist och feminist? Själv är jag nog också socialist.Och S-märkt.Dessutom...

Kommentera

Publiceras ej