I dag läste jag en insändare i Dagens Nyheter som fick mig att tänka till riktigt ordentligt. Per Sundgren, som författaren heter, uppmanar oss att tänka till innan vi stödjer någon välgörenhetsorganisation. Han gör det inte utifrån om pengar kommer fram eller inte. Nej nu tittar han på vad deras generalsekreterare och ordförande har för lön, respektive arvode. Detta är något jag funderat en hel del på tidigare utan att göra "slag i saken", som vi säger här i Närke. Pengarna behövs ju till så många olika ändamål.


Christer Zettergren är gd på Röda Korstet. Han tjänar 1 086 129 kronor. Deras ordförande heter Bengt Westerberg, den forne folkpartiledaren, han får 800 000 kronor i arvode. Charlotte Gornitzka heter gd på Rädda Barnen. Hon tjänar 996 006 kronor och Elisabeth Andersson som är ledare för SOS-Barnbyar tjänar 847 000 kronor. Bengt Westerberg har tydligen uttalat sig om att det är löner och arvoden som dessa man måste betala för att få ansvarfull och kompetent personal. JO, jag tackar jag. Kan inte alla landets sjuksköterskor, barnmorskor, förskollärare och andra yrken ta ansvar eller är det inte tillräckligt kompetenta?


När Kia Wetterberg gick igenom stålbadet där hon fick hjälp av JämO, Lena Svenéus, att till arbetsdomstolen ta frågan om en barnmorska skulle kunna få lika lön som en medicintekniker, fick hon aldrig höra något om att barnmorskorna hade så ansvarfullt arbete eller att det behövdes kompetens för att rekrytera dem. Jo, JämO hävdade det, men inte ville arbetsmarknadens parter lyssna på de argumenten.


Jag har under de senaste åren skänkt cirka mellan 600  och 1000 kronor per månad till olika välgörenhetsorganisationer. Detta trots att jag menar att vi inte ska behöva organisationer som dessa i ett välfärdsland. Vårt bistånd bör i stället öka.

Just nu är det Amnesty och Rädda Barnen som får den största delen av de pengar jag delar med mig. Men från och med i morgon kommer jag inte att ge pengar till någon organisation vars ledare har en lön som överstiger 350 000 kronor per år.


Tack Per Sundgren för att du satte en snigel på mitt öga.

4 kommentarer

Mirjam Pätsi-Ullberg

03 Jan 2008 20:27

De måste

mirjam pätsi-ullberg

03 Jan 2008 20:38

Jättebra läsning. - Skulle vilja veta vilka andra förmåner dessa höga chefer har?
mvh
Mirjam

gunnel

06 Jan 2008 12:24

Och Jenny Hedström får 6000 kr i månaden.

Carin

07 Jan 2008 12:37

Tomas! Jag kan glädja dig med att det finns organisationer som Djurens rätt där den heltidsarbetande förbundsordförande inte ens har 30 000 kr i lön. Vi är en ett förbund med över 35 000 medlemmar så det är ingen liten skuta att ro i. Det finns fortfarande organisationer kvar som ställer saken i centrum och där människor med spetskompetens ställer sig till förfogande. Gå gärna med och stöd oss! Kram Carin

Kommentera

Publiceras ej