Oj, sådan reaktioner man kan få av en liten fundering.
Kanske ska jag förklar vad som ligger bakom den snabba tanken jag gav i tröffhet, i torsdags.

Jag är orolig för det parti jag i grunden tror på är på väg åt ett håll jag har så svårt med. Jag vill se en samhällsutveckling som tar stegen åt vänster. Det är i det som brukar klassifieras som vänster som den människosyn jag tror på befinner sig. En människosyn som tar vara på alla människors unikhet i ett kollektiv. Och visst var det lite underligt att jag ställde frågan om det var det första steget i partiets väg mot höger. Det har ju tagits många steg sedan det underbara partiprogrammet från 1920. 

Men partiprogrammet i dag är också hållbart i ett vänsterperspektiv. Det jag, kanske alldeles för snabbt och ogenomtänkt, oroade mig för när jag hörde om Monas sätt att förändra i ledningspositionerna är att hon tar sina beslut alldeles själv. Ett socialistiskt parti kan inte ledas av endast en persons vilja. Ett socialistiskt parti är inte ett fotbollslag som ska ledas av en förbundskapten. Ett socialistiskt parti ska ledas av den valda partistyrelsen som kollektiv. 

Visst håller jag med Catharina i kommentaren till mig. Inte är Nuder någon vänsterprofil.

Och ibland kanske det är bra att tänka utan att vara fullkomligt politisk korrekt. Eller vad säger du Fredrik?

Jag skulle också vilja delge några ord från programmet 1920. Några ord att fundera på än i dag - tycker jag.

"Socialdemokratin skiljer sig från andra politiska partier därigenom, att den vill helt omdana det borgerliga samhällets ekonomiska organisation och genomföra de utsugna klassernas sociala frigörelse, till betryggande och utveckling av den andliga och materiella kulturen"

2 kommentarer

Fredrik Olsson

30 Jan 2008 10:55

Tomas!

Stöder allt funderande även det som inte är politiskt korekt, mer av det. Men jag tar mig ocksåp friheten att kommentara och kritisera företeelser som jag inte gillar.

Visst kan man vilja förlja kartan från 1920 om man vill det, men verkligheten ser annnorlunda ut, det är som att köra båt och bara titta på GPS:en, sen dyker det u en annan båt som INTE syns på kartan men bara i vekligheten, det smäller.

Det är så pessimistiskt attt ständigt längta tillbaka och tjata om högersväng, vi måste istället hitta lösningar på 2000 talets utmaningar, socialdemokratiska lösningar. ett konkret exwempel kan vara skolan, förr var (s) not friskolor, nu finns dom, är vårt enda svar med kartan från 1920 att vi ska avskaffa dom?

Tomas

31 Jan 2008 21:01

Ja - varför inte? På vägen dit kanske vi också ska ta och definiera vad vi menar med friskola. Vad är den privata skolan fri från? Är den kommunala skolan ofri?

Kommentera

Publiceras ej