Den 10 juli anländer jag till Gotland vid 02.45. Solen är på väg upp över havet och dagen verkar bli fin. Jag är trött.
Mats tar emot i domprostens hus. Vilket härligt möte. Tänk hur många gånger jag vandrat förbi domkyrkan. Varit inne i den och njutit. Passerat huset som Mats, Ylva och August nu bor i. Nu får jag också möjlighet att se detta inifrån. Mats är som vanligt mycket välkomnande och säger att jag nu är den elfte personen som går till sängs i huset. Trots detta ser jag inte en människa mer än Mats. :-)

Vid sjutiden vaknar jag och känner mig rätt så pigg, faktiskt. Duschar och tar mig ner till hamnen för att se om det går att få frukost någonstans innan seminariet börjar. Kaffestugan öppnar klockan åtta. När jag sitter där och njuter av hav, kaffe och smörgås kommer så Åsa Regnér. Åsa jobbar på RFSU och ska ha ett seminarium om mödradödligheten i världen. Åsa känner jag sedan min tid på Regeringskansliet och vi får ett mycket spännande samtal där på morgonen. Har du funderat på hur många kvinnor som dör av mödradödlighet i världen. En, av flera orsaker, är som jag ser det mäns kontroll över kvinnor. Varför skulle vi annars inte se till att det finns ordentlig förlossningsvård i världen. C:a 7 miljoner blivande mödrar och barn dör per år av den anledningen. Ändå ses inte mödradödlighet som den gigantiska katastrof det är. Men det finns många fler orsaker till mödradödlighet. Bland annat blödningar, komplikationer vid illegala aborter (250 dödsfall varje dg), barnsängsfeber och eklampsi (svår blodtryckssjukdom) kan man läsa på RFSU´s hemsida. Ännu en tung fråga att tänka till om.

Efter det är det dags för det seminarium jag själv ska delta i. Mandom, mord och mörkermän - ett samtal om mansrollen i patriarkal tappning Är det mansrollen att män i maktpositioner är aktörer för ett förtryck? Talar feminismens män om en mansroll? Vem är "man" idag? Medverkade i samtalet gjorde Birger Östberg från Feministiskt Initiativ och Lars Jalmert professor i pedagogik men också mansforskare sedan börjar av 1980-talet. Och så jag då, som denna gång representerade Män för jämställdhet. Samtalet modererades på ett mycket bra sätt av Stina Sundberg. En av de två talespersonerna från Fi.

Vi lyckades få till ett mycket spännande samtal om allt som rör maskulinitet och jämställdhet. Det är väldigt spännande att samtala med män som är tydliga i sin feministiska tanke. Vad jag förstår av minerna i publiken så var det många som gillade vad de hörde. Frågorna kom att handla om det mesta, från om maskuliniteten är bottnat i biologi till om vi verkligen kan enas inom den feministiska rörelsen - för att feminism och jämställdhet verkligen är den viktigaste frågan, skild från övriga. Den enda gången vi inte var överens var för övrigt när just den sista frågan dök upp. Det var också då jag blev lite mer än representant för Män för jämställdhet. Min idébotten för de feministiska tankarna bottnar i en socialistisk feminism. Där klass, kön, sexuell läggning, funktionshinder alla är viktiga delar, men där kön tränger genom de övriga kategorierna. Kanske är detta grunden till att Fi förra gången inte nådde fram till riksdagen. Och kan nazisterna ligga runt fyra procent i opinionsmätningarna är jag undrande över vad vi missat i vårt feministiska budskap. Här måste, inte minst, socialdemokraterna bli mycket mer tydliga, vilket inte Mona Sahlin lyckades med i Almedalen.

Artikel om samtalet från Gotlandstidningen

1 kommentarer

Fredrik

24 Jul 2008 18:59

Det hade ju varit roligare om en antifeminist

hade fått vara med i samtalet. På det hela

taget tycker jag er argumentation gränsar

till hets mot folkgrupp (mot män).Sen är SD inte samma sak som nazister.

När du skriver det, så som jag uppfattar det,

så tycker jag du underskattar läsaren.

Kommentera

Publiceras ej