Den 18 mars var jag med i Eftersnack och samtalade om mäns våld mot kvinnor. Vill du se det kan du fortfarande göra det i den länk som finns här.

Var tog genusaspekten vägen i genusmaskineriet?
Jag har just tittat på de två programmen om Män och manlighet. Så mycket med Åke Högberg och Järn-Hans gör mig störd. Hur kan man kalla ett program som bygger på Jungs teorier för genusmaskineriet? Jo, svaret på det är nog att genusbegreppet håller på att tvättas sönder. Jag tror det finns en medvetenhet i detta. Men så störd jag blir. I programmet ifrågasattes aldrig den heterosexuella normen eller normen att män måste bli som den stereotyp av man som patriarkatet så väl vill upprätthålla. I programmet kommer de aldrig in på att manlighet är en social konstruktion utan någon som helst essentialistiskt innehåll. Myter om riddare och att det på en grabbhelg måste fällas träd lever vidare i den del av rörelse bland män som jag trodde hade försvunnit. Det var det här som Jan Guillou upptäckte på 70-talet och kritiserade och jag kan gott hålla med honom fortfarande. Men jag tar utgångspunkten inte bara i klass utan också i genussystemteorin.

Undrar om UR vill fjäska för den nya regeringen när de suddar ut genusaspekten från genusmaskineriet?
Jag länkar till progammet här om du vill titta och se vad som retade mig.


P.S. Av någon anledningen syns inte att RFSU har gett en kommentar om Vaginadagen. Det vill jag verkligen att ni ska se. Så här skriver dom:

29 mars firas V-day på Teater Replica, Hantverkargatan 78, Stockholm. Tack RFSU för det. D.S.

Jag var i Holland i helgen. Närmare bestämt så var jag i Utrecht, på en emigrantmässa. Kan du tänka dig att lika många holländare som boende i Örebro, vill flytta från sitt land varje år. Drygt 120 tusen holländare planerar att fly sitt land. När jag är i de vackra små holländska städerna förstår jag inte. Men så fort jag lämnar den vackra staden förstår jag mycket väl. Det finns inte någon natur - det finns bara bilvägar och kanaler.


Men att jag var i Holland den 8 mars betyder också att jag inte var engagerad på någon plats för att uppmärksamma den internationella kvinnodagen. Jag letade efter något evenemang i Utrecht men kunde inte finna något. I stället vandrade jag omkring i den vackra äldre delen av staden och fann till slut en liten grekisk restaurang. Där satt jag mig med lammkotletter och god friterad potatis, med fetaost. Till detta hade jag ett par holländska öl och den sista tredjedelen av Katarina Wennstams bok SMUTS. Kanske var detta det bästa sättet för en man att tänka på den internationella kvinnodagen?


Det finns mycket som jag har att säga om den här boken, och de övriga som Katarina Wennstam skrivit. Alla män borde läsa dessa böcker. Vi borde också tillsammans med andra män fundera över hur nära vi är att göra våra övertramp på flickor och kvinnor ständigt.


Jag funderar ofta över om vi män ska hålla på med separatistiska nätverk. Ska vi verkligen engagera oss i Män för jämställdhet och Män för kvinnofrid. Borde vi engagera oss för att riva ner patriarkatet tillsammans med kvinnor. Det är väl ändå mest jämställt så? Jo - mitt svar är att vi absolut ska kämpa för kvinnors rättigheter tillsammans med kvinnor. Vi ska också kämpa för mäns rättigheter tillsammans med kvinnor, om du nu tvekade om detta. Men efter varje gång jag läst en bok av Katarina Wennstam är jag övertygad om att böcker som dessa behöver vi som är fostrade in i manssamhället till någon form av man, diskutera tillsammans med andra män.


Det är tillsammans med andra män vi kan komma fram till att vi kanske inte är så olik Jonas Wahl. Det är trots allt en hel del män som köpt sex i sina dagar. Och har vi inte prostituerat någon kvinna har vi säkert köpt någon porrtidning eller surfat in på någon sexsida på nätet. Jag har vid ett tillfälle resonerat med en grupp av män om gränsen mellan våldtäkt och övertalning till sex. Den gränsen är hårfin och vi kom fram till att vi alla, vi var sju män i den gruppen, hade klivit över gränsen där hon från början hade sagt Nej. Så det är av den anledningen som jag fortfarande tror att vi behöver nätverk där män engagerar sig för jämställdhet och för att motverka sexismen i samhället.


Så satt jag och tänkte där på den lilla krogen i Utrecht den 8 mars 2008.

I min almanacka står det att den 3 mars är den internationella Vaginadagen. Jag vet inte varför jag skrivit det just den 3 mars. När jag tittar på nätet ser jag att den oftast infaller samma dag som Valentine day. Så kanske har den redan varit i år. Men jag har inte läst något om den. Kanske var det något som händer i Stockholm eller Göteborg som inte nådde fram till Hallsberg och Örebro? Du som vet kanske vill ge en kommentar och lära mig mer?


Kanske har jag skrivit in den 3 mars för att RFSU förra året celebrerade Vaginadagen?

V-day är en ideell rörelse som syftar till att förena kultur och aktivism över olika gränser. V står för Valentine, Vagina och Victory over violence.


Vaginadagen har som syfte att medvetenheten om det sexualiserade våldet som riktas mot kvinnor och flickor samt att öka kunskapen om kvinnors kön och lust. Det är en dag där vi uppmärksammar det sexualiserade våldet mot flickor och kvinnor. Och den startade av Eve Ensler som också skapat de berömda Vaginadialogerna som Kim Andersson så engagerat brukar läsa.


Nåväl -nu har jag uppmärksammat Vaginadagen och gör det med en text av Eve Ensler.


Envisioning V-World


When the violence stops, women and girls will be:

Allowed to be born in China, India and Korea

Swimming in Iran

Safe in their beds at home in the United States, Europe and Asia

Eating ice cream in Afghanistan

Keeping their clitorises in Africa and Asia

Wearing blue jeans in Italy

Voting in Kuwait

Walking in the park at night in the United States

Openly flirting in Jordan

Safe at parties on college campuses

Playing with toys and not being sold as them in Asia, the United States, Europe and Eastern Europe

Driving cars in Saudi Arabia

Wearing trousers in Swaziland

Safely walking home from work in Juarez, Mexico

Enjoying sex

Celebrating their desires

Loving their bodies

Running the world


We urge you to expand this list and put your power behind the vision.


-- Eve Ensler, Founder & Artistic Director, V-Day/Playwright

P.S. I dag har 63 458 skrivit på UNIFEM´s upprop. kanske når de ända fram till 100 000 till den 8 mars. Har du skrivit på? Du kan göra det på denna länk.