Jag var i Holland i helgen. Närmare bestämt så var jag i Utrecht, på en emigrantmässa. Kan du tänka dig att lika många holländare som boende i Örebro, vill flytta från sitt land varje år. Drygt 120 tusen holländare planerar att fly sitt land. När jag är i de vackra små holländska städerna förstår jag inte. Men så fort jag lämnar den vackra staden förstår jag mycket väl. Det finns inte någon natur - det finns bara bilvägar och kanaler.


Men att jag var i Holland den 8 mars betyder också att jag inte var engagerad på någon plats för att uppmärksamma den internationella kvinnodagen. Jag letade efter något evenemang i Utrecht men kunde inte finna något. I stället vandrade jag omkring i den vackra äldre delen av staden och fann till slut en liten grekisk restaurang. Där satt jag mig med lammkotletter och god friterad potatis, med fetaost. Till detta hade jag ett par holländska öl och den sista tredjedelen av Katarina Wennstams bok SMUTS. Kanske var detta det bästa sättet för en man att tänka på den internationella kvinnodagen?


Det finns mycket som jag har att säga om den här boken, och de övriga som Katarina Wennstam skrivit. Alla män borde läsa dessa böcker. Vi borde också tillsammans med andra män fundera över hur nära vi är att göra våra övertramp på flickor och kvinnor ständigt.


Jag funderar ofta över om vi män ska hålla på med separatistiska nätverk. Ska vi verkligen engagera oss i Män för jämställdhet och Män för kvinnofrid. Borde vi engagera oss för att riva ner patriarkatet tillsammans med kvinnor. Det är väl ändå mest jämställt så? Jo - mitt svar är att vi absolut ska kämpa för kvinnors rättigheter tillsammans med kvinnor. Vi ska också kämpa för mäns rättigheter tillsammans med kvinnor, om du nu tvekade om detta. Men efter varje gång jag läst en bok av Katarina Wennstam är jag övertygad om att böcker som dessa behöver vi som är fostrade in i manssamhället till någon form av man, diskutera tillsammans med andra män.


Det är tillsammans med andra män vi kan komma fram till att vi kanske inte är så olik Jonas Wahl. Det är trots allt en hel del män som köpt sex i sina dagar. Och har vi inte prostituerat någon kvinna har vi säkert köpt någon porrtidning eller surfat in på någon sexsida på nätet. Jag har vid ett tillfälle resonerat med en grupp av män om gränsen mellan våldtäkt och övertalning till sex. Den gränsen är hårfin och vi kom fram till att vi alla, vi var sju män i den gruppen, hade klivit över gränsen där hon från början hade sagt Nej. Så det är av den anledningen som jag fortfarande tror att vi behöver nätverk där män engagerar sig för jämställdhet och för att motverka sexismen i samhället.


Så satt jag och tänkte där på den lilla krogen i Utrecht den 8 mars 2008.

Kommentera

Publiceras ej