Tänk dig en naken man i endast en luva på huvudet. Tänk dig att han springer på en löparbana i skogen. Håll med om att det ser ganska roligt ut? Kanske rent av lite löjligt?

Men sätt nu in denna nakna man i den könsmaktordning vi befinner oss i. Tänk dig in att du är kvinna som tar din joggingtur i spåret och helt plötsligt befinner sig denna nakna man springandes bredvid dig. Han gör det ganska länge. Säger inte något. Bara flåsar. Nu är det inte så roligt längre. För på grund av den könsmaktordning vi befinner oss i så är denna löjeväckande figur en farlig person. Han skulle rent av kunna våldta och mörda dig.

Nu är detta tydligen sant. I dagen DN fanns en liten artikel om att det i Borås finns en man som gör på detta sätt. Tre gånger har han blivit anmäld och vem vet, kanske är detta början till en lika farlig man som Englas mördare? Och det värsta av allt är artikeln i DN verkar skriven i någon slags löjets skimmer.

1 kommentarer

Linda

27 May 2008 21:39

Jag håler med. I sammanhanget är det svårt att uppfatta detta (från kvinnans sida) ofrivilliga sällskap av en naken man, som dessutom är maskerad med rånarluva (!) som något annat än ett hot. Kopplingen till Englas mördare är verkligen inte långsökt - han började också med att blotta sig för kvinnor och efter hand trappades det upp till våldtäktsförsök och ännu värre vålds- och maktutövning. Jag har aldrig förstått trivialiseringen av blottare och förlöjligandet av kvinnor som blir rädda i sådana situationer.

Kommentera

Publiceras ej