Ni har väl hört den senaste nyheten? Den som Nerikes Allehanda i Örebro län slår upp med en helsida. Att jämföra med att det är lika mycket plats man ägnar åt utrikesnyheterna.

”Nu kan männen skylla på en gen”, är rubriken på den fantastiska nyheten att man nu funnit genen som gör att männen är mer benägna att vara otrogna. Att männen löper större risk att få problem i sina relationer. Samma gen som hos sorkar visar på ett tydligt band till förekomster av monogamt beteende! Alltså extrem trohet.

Det är så lustigt med dessa biologisktiska artiklar som alltid publiceras utan någon form av analys. Där så mycket faller undan. I den här artikeln låter man dock en av forskarna kommentera risken för att män nu ska skylla på denna gen, när vi är dåliga partners. Forskaren menar att; - Många skulle nog försöka med det. Men så enkelt är det inte i verkligheten, säger Hasse Walum

Kan det tänka sig att det som Nerikes Allehanda och säkert många andra tidningar i dag utesluter, är att de gener som biologerna finner i våra kroppar på inte sätt är avgörande för hur vi agerar mot varandra. Att de sociala och kulturella sammanhangen vi lever i, är helt avgörande för hur vi agerar. Men den kunskapen är ju alldeles för plågsam för den som vill fortsätta att upprätta det manssamhälle som ger männen så mycket mer privilegier än kvinnor.

2 kommentarer

Cecilia

15 Sep 2008 15:44

Att NA skriver om det här kanske är för att just såna som du och jag ska tänka till, bli lite irriterade och ifrågasätta?

Tomas W.

16 Sep 2008 17:38

Hmmmm.... tänkte inte på det.

Kommentera

Publiceras ej