Återigen kommer ett inlägg från TCO som tyder på att det inte alls vill förstå att jämställdhet når vi inte om könmaktordningen får bestå. Men... de är inte ensamma. Det känns dock lite tråkigt att återigen läsa ett förslag inom jämställdhetsområdet som inbegriper tanken om att män inte kan förändra sig.

För det är väl det som är kontentan av TCO förslaget om att införa en kraftigt subventionerad pigtjänst för småbarnsföräldrar? Män ska inte behöva ta ansvar för hushållsarbetet, de ska kunna köpa sig fria.

Tyvärr har jag hört likartade tongångar från Mona Sahlin och en del andra i socialdemokraternas led. Ett förslag om något de kallar för en andra chans. Det handlar om att skapa en möjlighet för de föräldrar som inte ville satsa på sina barn när de var små (oftast män). Nu ska de få en andra chans när ungarna är i tonåren. Då när det ska vara i skolan på dagen - eller om det ska bli under sommaren eller älgjakten som den här chansen ska tas ut? Vem vet?

Kan vi inte komma tillbaka till tankarna om att jämställdhet inte är genomförbart om vi inte förändrar den rådande genusordningen i grunden. Vi måste förstå att könsmönster som vi har idag är resultat av en lång fostran in i dem. Delegationen för jämställdhet i förskolan hade mängder med förslag som partiet bör läsa igenom.
En del inom partiet har läst min rapport Vill man ha jämställdhet. Där skrev jag om den tredelade föräldraledigheten. Det är ett bra förslag som också Kvinnoförbundet förde fram under en period. Kanske gör dom det fortfarande. NU måste jag kolla in det så jag inte sitter här och svamlar. :-)

Uj uj uj,.,,som vi säger här i Närke.

1 kommentarer

Emma Grön

02 Sep 2008 18:50

Tredelad föräldraledighet är ett bra förslag. Mp driver frågan. Vore kul om S också gjorde det.Bra skrivet i övrigt också.

Kommentera

Publiceras ej