Det händer lite då och då att jag zappar en stund innan det är dags att gå till sängs. Inte speciellt sällan kommer jag då fram till kanalen som väljer att sända hemska slagsmål mellan män, som kallas för sport. Det ser ut som att man stängt in två män i en rastgård och sedan får de smälla på varandra i stort sett hur som helst.

De som kommenterar programmen är vansinnigt upphetsade över vad som sker. Med positiva tilltal och ibland till och med falcettröster kommenteras de "vackra" smällarna, muskelbergen och "snygga" slagen.   Kanske borde jag göra som jag brukar göra när jag zappar - ta mig vidare.

Men för ett par kvällar sedan stannade jag till lite längre. Jag kände nämligen igen rösten på kommentatorn. Jag borde inte bli förvånad. Och i dag kom jag på varför jag blev så irriterad på Paolo Roberto den där kvällen. Det är för att jag på mitt jobb har en affich framför ansiktet med Paolo på. Och nu kommer jag på vad som irriterade mig när jag hörde honom och hur han uttryckte sig. Han gillar verkligen det som sker på mattan framför honom. Han verkar riktigt njuta av hur dessa män pucklar på varandra. 

Affichen som jag har sittandes på anslagstavlan på jobbet, är en inbjudan till "En fet läskig kväll" i Örebro den 17 september. Det är Brottsofferjourerna i Örebro län som bjuder in till 20 årsjubileum.  Och det är när jag sätter detta samman med slagsmålen på TV som jag tänker så här.

Jag hävdar att dessa slagsmål på TV och i verkligheten. Ibland till och med på Fryshuset och i andra offentliga lokaler. Proffsboxning verkar vara lagligt i Sverige igen. Det här slagsmålen ger inspiration till de unga män som ger sig ut och pucklar på andra unga män, och oss äldre män, på gator och torg. Jag hävdar att dessa utbildningsprogram i fighting är en del i det våld som innebär att vi får allt fler brottsoffer i Sverige. Och jag hävdar att Paolo Roberto som ska leda en kväll för Brottsofferjourerna i Örebro län, borde ta avstånd från all form av våld.. Även om det är proffsboxning eller dessa jätteslagsmål i sportkanalerna. (Jag vet inte vad den så kallade sporten heter.) Jag tänker inte gå på den där feta läskiga kvällen. Jag tror Män för jämställdhet betyder mycket mer för stöd till brottsoffer. Vi måste ta ideologisk kamp för att motverka våldet.

Våld är våld även om det sker enligt regelböcker. Precis som snus är snus om än i gyllene dosor.

2 kommentarer

Lars Nilsson

14 Sep 2008 18:30

Jag håller med dig helt om att det är snubblande nära dubbelmoral, det Paolo Roberto håller på med.Det som förvånar mig är att du tycks vara förvånad över Paolos inställning till våld. Redan när du satte upp den affisch du nämner måste du ju ha varit medveten om att Roberto är en av sveriges främsta förespråkare för olika våldssporter och att han kan bli alldeles salig som ett barn på julafton över en bra riktad spark mot njurtrakten, det vet ju minsta unge!Det är fantaimej lite märkligt att han bjuds in till ett sådant sammanhang överhuvudtaget.För egen del har jag aldrig förstått varför sådant som kan leda till fängelse ute på gatan applåderas inne på idrottsarenan. En serie slag på en hockeyrink som ute i det civila livet skulle kunna ge böter eller några månaders fängelse renderar i värsta fall 2 minuters utvisning. Hur kommer det sig att idrottsmännen lever med en annan lagstiftning än alla oss andra?Tomas W.

16 Sep 2008 17:41

JO Lars. Jag tänkte på det redan när jag blev ombedd av Brottsofferjouren att sätta upp affichen och göra reklam på kommunens hemsida. Det sista blir nu inte av då arrangemanget inte genomförs i Hallsberg.

Men jag hade nog en from förhoppning om att Paolo ändå skulle vara lite mindre entusiastik än det jag hörde på TV.Det där sista om idrotten och våldet håller jag helt med dig om.Vi hörs

Tomas

Kommentera

Publiceras ej