"Kammaråklagare Rolf Hillegren gav för en vecka sedan offentligt uttryck för en attityd om våldtäktsoffer, som vi tidigare bara hade misstänkt legat under ytan och grott bland vissa av rättsväsendets aktörer - nu uttalades den svart på vitt." skriver Zaida Catalán i en artikel på SVT- Debatt.
Jag intämmer helt i vad hon skriver
I dag har jag varit i Stockholm för att tillsammans med övriga i Mfj:s arbetsutskott fundera över vad vi har att göra under hösten. Det är mycket.

Bland annat kommer vi den 18-20 september ha en utvecklingskonferens där medlemmar från hela landet kommer till Stockholm, för att fundera över vilka frågor som är allra viktigast för oss att driva. Ett sakpolitiskt arbete ska påbörjas och en strategi för hur vi ska få ut dessa viktiga frågor ska tas fram. Sedan kommer den årliga säkerhetsnålskampanj i november.

Vi har projekten killnorm och killfrågor som tar stora kliv framåt och vårt ansvar för den europeiska delen av MenEngage går vidare. Utöver detta är det en hel del mer som finns på agendan. Men det återkommer jag till när det blir aktuellt.

Efter AU var jag hos Terrafem och spelade in en liten filmsnutt där jag vädjar om stöd för deras verksamhet. Framför allt stöd till deras oerhört viktiga tjejhus. I regeringens handlingsplan för att motverka mäns våld mot kvinnor, finns det många olika stödinsatser också för att motverka hedersrelaterat våld. Det tycker jag är bra. Men det är också lite underligt att det är så svårt att få samhälleligt stöd för det praktiska arbete som så väl behövs för att skydda unga tjejer.

Jag läste också att man i Göteborg just nu, i dessa skattesänkartider, funderar på att lägga ner verksamheter som har till uppgift att hjälpa män att bryta sitt våldsamma beteende.

Just nu, när samhället blir allt hårdare, är det kanske ännu viktigare att satsa pengar på verksamheter som har till uppgift att skydda tjejer och kvinnor. Likväl som det är viktigt att stödja verksamheter som har till uppgift att hjälpa män som behöver hjälp för att komma från sitt våldsamma beteende.
I en artikel som denna i Svenska Dagbladet blir jag förvånad när det glömmer den faktor som är mest gemensam för de flesta våldsverkare. Att de är killar och män!

Läs SVD genom att klicka på denna mening
Har du hört talas om Kärleksakuten?  Om inte, tycker jag du ska kolla in deras hemsidan. Adressen och länk till deras hemsida finna efter det här inlägget.

I dag träffade jag ett nytt gäng med unga män och kvinnor, som under sin sista sommarlediga vecka väljer att åka till Fiskeboda, vid Hjälmaren, för att gå en grundutbildning till sexualupplysare. Kommande terminer, under deras läkarutbildning, kommer de att möta elever från högstadie- och gymnasieskolor. I dessa möten kommer de att skapa tillfällen för ungdomar att resonera om allt de funderar över när de skapar sin sexuella identitet. Detta samtidigt som de själva studerar till läkare. Det är vad jag kallar entusiasm.

Det märks att det vill göra ett bra jobb. Det är sällan jag möter ett audtiorium som ser så intresserade och nyfikna ut. Det syns att de inte köper allt jag säger. Kritiska frågor och blickar följer mig hela tiden som föreläsningen pågår. Det känns som att jag hela tiden måste tänka fram nya argument för de frågor jag själv tror så mycket på. Det är en av anledningarna att jag så himla gärna vill var ute och föreläsa. Hur ska man bli klokare om man inte får argumenter för det man tror på?

Jag är en av många de möter den här veckan och jag är helt övertygad om att det vi förmedlar kommer att tas tillvara. Tänk om alla läkare tog sig en sådan här vecka för att utveckla sig själv i normkritiskt tänkande. De som är med i Kärleksakuten har nog en väldigt bra grund för möten med människor framöver. Och förhoppningsvis har jag placerat några genusglasögon på några av dem.

Det var tredje, eller möjligen fjärde gången, jag fick förmånen att möta den här gruppen. Inte samma killar och tjejer, men gruppen som kallar sig Kärleksakuten. Mitt uppdrag är att prata om hur vi reproducerar den här genusordningen som vi befinner oss i. Å ni ska veta att det är otroligt kul. Jag fick också en chans att prova några av filmerna som vi, i projektet Killnorm, håller på att framställa. Ny infallsvinklar kom direkt och det ska jag ta med mig in i det arbetet.

Skulle det nu också vara någon av er från Kärleksakuten som läser det här, så vill jag tacka jättemycket för att jag fick vara med i dag, och alla tidigare gånger. Hoppas vi ses igen.

Här är adressen till Kärleksakuten: www.karleksakuten.se