Nu ska teorierna återigen provas. Det var många år sedan jag inne i leksaksaffärer för att handla på riktigt. De senaste åren har jag mest varit där för att ta fotografier som jag kan använda i mina föreläsningar. Jag har också varit där för att se så jag inte, när jag pratar jämställdhet, pratar om något som har utvecklats från något till något annat.
Men....

I dag var jag inne i en leksaksaffär för att handla. Jag vet inte om jag berättat det tidigare, men jag är ju social farfar, eller bonusfarfar som det kanske heter nu minsann. Och om bara några dagar kommer jag också att bli "biologiskt" farfar. (Och där kom det några begrepp jag gärna resonerar vidare om vid ett senare tillfälle.)

Nåväl, nu skulle jag i alla fall in där för att handla en födelsdagspresent. Att göra ett val i praktiken och inte bara i teorin. Jag vill, som så många andra, vara den där populära farfar. Han som kommer med en present som gör barnet riktigt glad. Men jag vill också vara den där mannen som är med och bryter de normer jag så ofta pratar om, som inte så bra. Hur ska vi få förändring om inte enskilda män och kvinnor också gör val?

Niklas, som han heter, vill så himla gärna ha StarWars-lego. Han har mycket andra "pojksaker" hemma och mycket i hans liv kretsar just nu runt StarWars  och Cars. Niklas är med andra ord en helt vanlig liten pojke som ska bli fem år. Han är också helt unik för oss. Jag bara älskar den här lilla glada och kloka killen så himla mycket och vill så klart att han ska bli glad också åt den present jag ger honom. Kanske tänker jag till och med att den ska konkurrera i StarWars-önskningarnas värld och bli den bästa presenten.

Men var hittar jag den roligaste könsneutrala leksaken? Ja, troligen inte i någon av leksaksaffärerna i Örebro eller Hallsberg. Nu har jag inte heller haft tillräckligt med tid för att ta mig till dem alla. Och jag tror att den present jag hittade kommer att bli riktigt kul. I alla fall för mig och Niklas när han lekt färdigt med alla de där riktigt roliga pojkiga leksakerna. Då finns jag där i lugnet med vårt bokstavspel.

Men som sagt, nu ska jag provas i praktiken. För snart är det ju dags för julklappar också....

3 kommentarer

Niklas Tiedermann

22 Dec 2009 08:50

Hej Tomas och god jul!Den fråga du tar upp har jag också umgåtts med. Min svar är att man inte behöver leta efter könsneutrala leksaker. Man kan kan köpa lite av varje och sedan i praktisk handling i vardagssituationer visa att t ex hemmets sysslor inte är knutna till kön./Niklas

Adam Weisshaupt

25 Dec 2009 23:21

Några andra råd är att:

Låta sin fru/syster åka in till Ulriksdak för att mönstra (ålning medelst hasning ni vet)

Låta sin fru skotta snö (något som under Hillary Clintons ordförandeskap för Unifem ansågs vara en manlig hobby som ej ansågs tillräknelig i obetalt arbete)

Se till att 0,2 % av kvinnorna får enskild vårdnad enbart på rekommendationer av frankfurtskolans generaler (FAMILJERÄTTENS SOCIONOMER)

Se till att de som verkligen arbetar med "heta arbeten" får betalt (Kommunteknik tillåter samtliga, även telefonister samma lön oavsett om de arbetar med dessa ovanstående arbeten.Nej i år köper jag min dotter en rosa prinsess klänning samt en riddardress till min son ( båda till vilka jag, en specialpedagog för barn ej har tillträde för hon anser mig icke samarbetsvillig fast jag vill gå i samtal icke har vårdnaden över. Dessutom har socialen konstaterat att modern slagit sina barn, respons från samhället!? nada!)

Att sila mygg och svälja kameler synes vara denna organisations paradnummer. När ska Ni vakna för se kostnaderna av detta manshat Ni bär på?

Adam Weisshaupt

25 Dec 2009 23:24

Slutligen;

Vad fan har mänskliga rättigheter att göra med könsroller???

Föklara gärna...

Kommentera

Publiceras ej