I dag är det den 20 januari, tillika den nordiska minnesdagen för Pela och Fadime. Jag minns och jag är fortfarande lika engagerade för att detta våld ska upphöra. Jag ser det så kallade hedersrelaterade våldet som en del av mäns våld mot kvinnor. Detta trots att jag vet att det finns mycket som skiljer de olika våldsformerna åt. Mäns våld mot kvinnor har mycket som skiljer på sig vid de olika tillfällen som våldet utövas. De är i alla olika former en del av det patriarkala våld som utövas runt vår jord mot kvinnor.

I dag minns vi Pela, Fadime och alla andra flickor och pojkar som utsätts för det hederrelaterade våldet. I morgon, eller någon annan dag, resonerar vi vidare om de olika formerna av det patrarkala förtrycket.

Vilken debatt det har blivit. Det där om Lisa Marklunds bok Gömda, är sann eller inte. Det var länge sedan jag läste Gömda och min reaktion då var inte om innehållet var sant eller inte, när det gäller Maria Eriksson och om just hon var den utsatta. Mina tankar gick då till alla kvinnor som utsätts för mäns våld och aldrig får komma till tals. Min tolkning av boken var att Lisa Marklund hade fått mängder med historier från mängder av kvinnor som hon sedan skapade historien om Maria Eriksson av. Sanningen var ju värre. Det var endast Maria Erikssons historia som fördes fram. Det är väl i det läget självklart att författaren tvingas göra om verkligheten då hon inte ville lämna ut en gömd kvinna och hennes anhöriga.-----

Jag hörde morse på TV4 att det var just det som Lisa Marklund hade som avsikt med sin bok. Ja, jag vet att det står en sann berättelse på boken. Kanske är det inte så klokt att skriva så - kanske skulle en skrivning som "hämtad ur verkligheten", eller "bygger på en sann historia" varit mer riktig. Men vad har det för betydelse? Hur många memoarer är helt sanna? Hur många dokumentärromaner är sanna? Hur många författare får inte klä skott för sina romafigurer - utan att de är en del av verkligheten. (Här tänker jag på Ulf Lundells alla figurer som så många hävdar är Ulf Lundell, fast Lundell själv säger något annat). Jag funderar mer om inte den här debatten mer handlar om sakfrågan än om Marklunds historia är sann.-----------

Det spelar nog inte någon som helst roll vad Lisa Marklund själv säger - hon kommer nog ändå att jagas och bli betraktad som en kvinna som ljuger. För det finns så många som inte vill veta sanningen om alla de kvinnor som utsätts för mäns systematiska misshandel. --------

Det sägs att det nu också finns många som kämpar för de utsatta kvinnorna som är arga på Lisa Marklund för att hon skrivit en dokumentärroman om en utsatt kvinna. Jag har själv inte letat så mycket på nätet för att finna någon av dem. Men jag förstår inte reaktionen. Det är väl mer den här pseudodebatten om sanning eller inte som är är skadlig. Det finns mängder av män och en del kvinnor som inte alls vill att vi ska rapportera om mäns våld mot kvinnor. Kanske är det någon av dem som ligger bakom den här debatten?

Dessutom tycker jag att man ska vara försiktig med att ge Lisa Marklund all ära för att frågan om mäns våld mot kvinnor kom upp på dagordningen. Redan 1979 kom Ulla Lemberg och Karin Alfredsson med boken "Den man älskar agar man" . Jag vill nog hävda att den var en större ögonöppnare för många politiska krafter då den kom i den tid när kvinnojourerna hade det riktigt svårt att få stöd från samhället. Det fanns många som trodde att Ulla då hade fejkat alla de bilder hon tagit på kvinnor som befanns sig i skyddat boende. Även om jag själv inte kommer ihåg om debatten gick lika hög som nu.

Jag är säker på att vi som arbetar för att motverka mäns våld mot kvinnor alltid kommer att få media mot oss oavsett om innehållet i presentationerna är 100 % sanna eller bara 90 % sanna. Tyvärr är det allt för många som inte vill ta i de verkliga samhällsproblemen

Detta var mina tankar utan att ha läst alla artiklar och bloggar som tydligen finns just nu.
Kvinnorna är i majoritet i den grupp som köper hushållsnära tjänster, åtminstone bland dem som köper tjänsterna lagligt. Drygt 53 000 personer beviljades skattereduktion för hushållstjänster under 2007 och av dessa var drygt 30 000 kvinnor, visar siffror från Skatteverket.  Totalt beviljades nära 121 miljoner kronor i skattereduktion för hushållstjänster under 2007. Genomsnittsbeloppet för kvinnor var 2 150 kronor och för män 2 400 kronor.

Så stod det i den rapport från TT som jag läste på Nerikes Allehanda.se. Men vem har väntat sig något annat av en reform som, enligt regeringen, handlar om jämställdhet. Vi vet att män inte tar sin del av hushållsarbetet!
Om kvinnor då vill få lite mer tid för sitt eget liv så har de nu möjlighet att köpa dessa tjänster. Ja, inte alla kvinnor så klart. De måste ju ha lite pengar över till köpet av hushållsnära tjänster, som det så populärt kallas. Männen kommer med andra ord undan på kvinnornas bekostnad i dubbel bemärkelse.

Föresten, varför heter det hushållsnära tjänster. Är det inte städ, tvätt och annat i husållet det handlar om? Vad är när hushållet? Är det inte det man kan få ROT-avdrag för? Hmmmm ..... börjar bli lite svårt med begreppen nu.