Kvinnorna är i majoritet i den grupp som köper hushållsnära tjänster, åtminstone bland dem som köper tjänsterna lagligt. Drygt 53 000 personer beviljades skattereduktion för hushållstjänster under 2007 och av dessa var drygt 30 000 kvinnor, visar siffror från Skatteverket.  Totalt beviljades nära 121 miljoner kronor i skattereduktion för hushållstjänster under 2007. Genomsnittsbeloppet för kvinnor var 2 150 kronor och för män 2 400 kronor.

Så stod det i den rapport från TT som jag läste på Nerikes Allehanda.se. Men vem har väntat sig något annat av en reform som, enligt regeringen, handlar om jämställdhet. Vi vet att män inte tar sin del av hushållsarbetet!
Om kvinnor då vill få lite mer tid för sitt eget liv så har de nu möjlighet att köpa dessa tjänster. Ja, inte alla kvinnor så klart. De måste ju ha lite pengar över till köpet av hushållsnära tjänster, som det så populärt kallas. Männen kommer med andra ord undan på kvinnornas bekostnad i dubbel bemärkelse.

Föresten, varför heter det hushållsnära tjänster. Är det inte städ, tvätt och annat i husållet det handlar om? Vad är när hushållet? Är det inte det man kan få ROT-avdrag för? Hmmmm ..... börjar bli lite svårt med begreppen nu.

2 kommentarer

Anonym

19 Jan 2009 13:32

Hushållsnära tjänster

På kvinnornas bekostnad?

Tomas Wetterberg, Hallsberg, är socialdemokrat, jämställdhetsförkunnare och rekorderligt bra som sådan på könsrollsmönstren (sedan länge) men djupt fördomsfull konservativ ändå i synen på vad män och kvinnor ska göra, och inte göra, kan göra, och rätt så tungt fördomsfull i synen, i förväntningarna, i könsrollsmönstren. Hushållsnära tjänster retar honom rejält för det är en kvinnofälla. Inte alls säger jag. Hushållsnära tjänster är kanon bra för småbarnsfamiljer som ska umgås – helst i mina ögon - istället för att köra diskmaskiner och damsugare m.m. som kvällens gemensamma s.k. familjehöjdpunkt.

Livspusslet, det svåra med att få tiden att räcka till inom småbarnsfamiljen, har fler försökt åtgärda. 6 timmars arbetsdag var ett gammalt vänsterförslag som jag fortfarande tycker är bra. Men nu finns det ingen sådan majoritet någonstans så då är hushållsnära tjänster det bästa förslaget. I mina ögon. Det tycker dock inte min vän Tomas - Att det är Bra - alls för det sker t-v-e-k-l-ö-s-t på kvinnornas bekostnad. Nu blir jag något orolig – om könsordningens regelverk – för när jag läser Skatteverkets redovisning - om hushållsnära tjänster - visar det sig att det inte alls är mest fråga om att Överklassen köper tjänster av pigor allena utan vad många medelklass familjer säger är just detta, Hellre tid att umgås, att vara tillsammans än att slita med dammsugare, diska och putsa.feja skrubba toaletten. Och mer därtill . Och det är ju inte den kvinnofälla heller som Tomas tror på, visserligen har fler kvinnor sökt (reduktion) än män men skillnaden är inte så förbaskad stor. Tomas yrar om stor kvinnomajoritet men så är det inte alls. Väldigt många män, mer än 40 %, har sökt reduktion för hushållsnära insatser. Det tycker jag är kanon bra privat familjepolitik! Vill Tomas Wetterberg (S) utmana medelklasens familjeönskan så våga på.

Och så Rotavdraget, där vi män får göra jobbet. Fixa avlopp, laga tak, bygga om, varför ska då denna insats inte vara könsrollsbunden utan mycket bra och väldigt bättre medan disk, tvätt, mat är typiskt kvinnogöra. Mäkligt synsätt. Kvinnogöra är fel, manligt görande är okay utifrån skattelagstiftningen och jag tycker Tomas går vilse I serviceåtagandet ryms egentligen hela samhällssynen, män gör ett bättre jobb och kvinnor ett sämre. Tror jag inte på alls, utan jag säger att vi gör vårt bästa medan Tomas säger att mäns insats är mer värd för den är inte underordnad. Helknäppt! Självmål….

Småbarnsfamiljer behöver mer tid tillsammans, hushållsnära tjänster är bra för att få livspusslet att gå ihop – tid tillsammans. Leva ihop.

Och det som retar Tomas, de som köper hushållsnära tjänster, är alltmer inte överlag alls överklass utan mer vanligt folk. I Hallsberg är det många män som köpt hushållsnära tjänster, ja 35 % och i landet i stort lite mer. Hushållsnära tjänster är ingen kvinnofälla utan BRA för familjetiden. En gammal radikal som Tomas borde fatta det. Men han är så låst idag av positionen.

Hur vore det Tomas om DU klev ut och blev friare?

Anonym

19 Jan 2009 13:34

Kommentera

Publiceras ej