Tanken var att jag skulle sätta mig här och skriva om den otroligt tråkiga olyckan i Munsö, utanför Stockholm. Men min kamrat, tillika styrelseledamoten i Män för jämställdhet, har redan sagt vad som var tänkt att sägas. Så här finns citatet från dagens DN.

"Det är något knas i mansbilden som gör att män ska utsätta sig för sådana här saker. Det är alltid män som har den här odödlighetskänslan, säger Lars Jalmert, genusforskare och professor i pedagogik, till TT. Jalmert menar att män från unga år fostras in i ett beteende där de måste visa sin manlighet genom att ta onödiga risker. - Ja, det handlar ganska mycket om att visa att man är en riktig man, för hundratusende gången i världshistorien."

Artikeln i DN ser du om du klickar på denna mening

Inslag i Morgonsoffan som finns kvar till den 20 juli

5 kommentarer

FVHC

13 Jul 2009 19:48

Jag tror inte alls på din analys.

Och vad gäller Lars Jalmert så är

han också inte trovärdig. Generalisering

passar inte här som i annat sammanhang.

Mikael Rubin

14 Jul 2009 10:22

Föreställningen om dominant manlighet och fåfänga styr mer än sunt förnuft. Vad som behövs är pedagogiska metoder och verktyg som kan användas i förskola och skola för att motverka denna all form av missbruksbeteende.

Risktagande, olika bokstavskombinationer och all form av missbruk (alkohol, narkotika, spel, mat, våld mm) hänger ihop. WHO har klassat alkoholmissbruk som en sjukdom. Är annat missbruk också att betrakta som sjuksom? Nja, det tål väl att funderas på. Vad är då frisk och sund manlighet?

anders hammarlind

15 Jul 2009 09:45

"Vad är då frisk och sund manlighet" frågar Mikael Rubin här ovan och synnerligen klokt nog.

Kanske dags (nu) att sy ihop ett svar på den fullständigt logiska grundfrågan som ställs. Istället för att idissla all djävelskap kan det vara på sin plats att gå längre än att måla enbart i kronisk svart-kulör och ta i tu med "vad är då frisk och sund manlighet"!?

Nu har Tomas chansen....

Mikael Rubin

17 Jul 2009 11:32

Hej Anders

Jag hoppas Tomas ursäktar men jag vill gärna svara dig också. Du har helt rätt när du skriver att livet inte är svart eller vitt. Alla människor har både bra och dåliga sidor. Vi människor har en förmåga att anpassa oss till vår omgivning. Det finns inga perfekta människor.

Inom mfj pågår ett utvecklingsarbete med att ta fram olika pedagogiska metoder som syftar till föränding av rådande mansnorm. Ex.vis. killnormsprojektet i samverkan med roks, skr och amnesty, pappapgrupper och killgrupper i Gbg snart även i Umeå samt bokcirklar på flera ortaer i landet.

All förändring börjar med att man tar ett steg framåt, ser sig i spegeln och tar ansvar för sina egna handlingar utan att skylla på någon annan.

Jag tror världsfreden börjar i hemmet.

Tomas W

19 Jul 2009 16:40

Jag tänker på vad du skriver Anders, och återkommer i veckan. Just nu är jag så utanför mitt normala då jag inte riktigt vet om min häst kommer att bli frisk. Jag återkommer....

Kommentera

Publiceras ej