Killnorm är ett projekt som vi just nu håller på att genomföra etapp ett av. Från början, när vi sökte pengar, gick projektet under namnet BOX. Allstå låda. Den låda som vi menar är den hegemoniska maskulinitet/dominerande maskulinitet som vi pojkar och män måste förhålla oss till genom hela vårt liv. Denna maskulinitet formas i den genusordning vi för tillfället har och upprätthåller. Låter det akademiskt?

Ja, att förklara detta med ord blir ofta akademiskt. Det är mängder med teori som ligger som grund för att vi i Mfj ska kunna göra vårt i arbetet för att skapa ett jämställt samhälle, bra. Samma teoribas som också SKR och ROKS grundar sitt arbete i. Men när vi nu har skapat projekt Killnorm så är vi också på väg att finna ett mycket mer praktiskt verktyg för att resonera om detta med unga pojkar. Blivande män. Just nu håller ett tiotal filmer på att produceras. Till dessa filmer produceras också ett material som ska användas av ledare för ungdomsgrupper i dialog om dessa filmer.

Jag är också helt övertygad om att vi kan använda många av dessa filmer också i dialog med vuxna män som behöver och vill resonera om den trånga maskulinitet som vi hela tiden vill bryta oss ur. Lådan behöver krackelera för att vi ska kunna arbetat för ett jämställt samhälle.

I kväll samlades vi, ett hundratal personer, i en teaterasalong på söder i Stockholm. Vi fick se de första nästan färdiga filmerna och lite teater av Teater Lacromosa. Vilken härlig kväll. Jag, från Mfj, Gunilla Westny från ROKS och Carina Olsson från SKR var med i ett panelasamtal om vikten av förebyggande arbete och varför vi som organisationer tycker det är så viktigt att samarbeta i ett projekt som detta. Teater Lacrimosa spelade en föreställning om hur det kan vara i den där lådan och vi minglade och utvecklade våra nätverk.  Det är skönt att ibland vara i sammanhang där man så tydlligt kan se och känna att det finns fler som arbetar för samma sak.

För visst är det viktigt att kvinnorörelsen och rörelsen bland män jobbar tillsammans?

9 kommentarer

Niclas Kuoppa

11 Jun 2009 11:06

Thomas, kan inte ni göra nåt slags inslag om föräldrakooperativa förskolor som använder genus/jämställdhetspedagogik?

cheo

11 Jun 2009 23:18

Hm, vet inte vad jag ska tycka om denna forskning... Har en bror som varit tillsammans med en "psykopat" i flera år, hon har psykiskt misshandlat honom och ibland även fysiskt. När de till slut gick skilda vägar så kom slut hotet "lämnar du mig så kommer du alldrig mer få se dina barn". Med rätt lögner och med hjälp av socialsekreterare så fixar man det. Han har blivt anklagad för det mesta tror jag (misshandel/våldtäckt/sexuellt ofredande/incest ect.)allt har lagts ner av polisen. Men hur kul är det att bli anklagad, sitta i häktet osv. Detta har tagit hårt på min bror som nu är sjukskriven pga "livskris". I dag bor barnen i ett familjehem, han har inte sett dom på 6 månader, han har blivit nekad att träffa dom enl. socialsekreterarna. Bör påpeka att detta inte är en LVU utan en frivillig plasering, han gick med på denna eftersom socialen hotade med LVU om han inte gjorde det. Mamman orkar inte ta hand om barnen själv, hon vill "ha kul/festa/leva livet"... Han har inte fått något stöd eller hjälp från socialen, de klankar bara ner på honom. Diskriminering och maktmissbruk. Så säg vad kan denna forskning hjälpa, när det finns socialsekreterare att strida mot som tar kvinnans parti. Detta är en lång historia som tagit 100 olika vändningar. Jämnlikhet i all ära, dock alltid bekostnad av det ena könet verkar det som. Striden om barnen fortsätter. Striden att få byta socialsekreterare (handläggare) fortsätter. Tur att min bror har oss (2 systrar) som inte tänker ge upp. Vi vill ha rättvissa, vi vill ha proffs som kan sin yrkesroll och lagar. Inte makt galna kärringar som utövar makt och sitt eget sunda förnuft (eget tyckande och tänkande).

Niclas Kuoppa

12 Jun 2009 14:26

Cheo, det är ju precis det du berättar om som uppmärksamheten på känsrollsfördomar syftar till att motverka. VArför tar socialen hennes parti i detta fall, tror du? Kan det vara för att de utgår ifrån att kvinnor är bättre lämpade som vårdnadstagare än män? Sen vill jag påpeka att dt inte bara är kvinnor som verkar utgå ifrån att kvinnor är bättre vårdnadstagare än män. En annan situation där könsrollsfördomar kan märkas är våldtäktsfall där det kvinnliga målsägandet ska redogöra för sitt sexliv och sin klädsel - som om det skulle vara avgörande för skuldfrågan. Tänk dig motsvarande situation där en man som våldtagits ska redogöra för samma sak. Eller där en man som rånats och misshandlats ska redogöra för varför denne bar plånboken fullt synlig i bakfickan och varför denne var berusad en lönefredag vid en statistiskt våldsam plats på stan. Absurt!? You bet!

Om det du skriver stämmer så hoppas det ordnar sig för din bror, hans barn och deras mamma!

Niclas Kuoppa

12 Jun 2009 14:33

Cheo, om jag var lite otydlig så menar jag följande: genusperspektivet syftar till att visa hur könsrollsfördomar och könsrollsmönster styr vårt tänkande om oss själva och andra utifrån könstillhörighet samt styr vårt agerande. Utifrån det du berättar, med reservation för att jag bara läst din version, verkar socialen styras av just sådana fördomar när det hanterar fallet, och dina brorsbarns mamma verkar utnyttja detta.

John Apse

12 Jun 2009 20:43

Pojkar och män skall skämmas och göra bot.

Kvinnor är alltid offer.

MFJ är ju lika roliga som Hasse & Thage...L

statstjänstemannen COW

15 Jun 2009 13:11

"Cheo", inte en chans, susning, att du får en enda liten rad till svar från tomas för du,cheo, sätter tummen på det som inte stämmer För Tomnas, det som inte alls stämmer inte för och med wetterberg eller föreningen. De ska tala i Visby och uteslutande om mäns våld. Då får du inte plats alls för män slår alltid kvinnor. Alla MÄN är skit. och det du för fram, på tomas sida, kommer han fullständigt strunta i.

Så "Cheo" du är på förmodligen helt fel internet adress, här får du inte ALLS stöd .....om inte Wetterberg plötsligt inser att du kanske har lite rätt....ändå.

Cow

Lars

16 Jun 2009 14:46

John Aspe: Tage hette han, utan h.

Lövet

03 Aug 2009 13:05

Lars: Apse heter han inte Aspe......eftersom tråden tycks handla om nitpicking!

Adam Weisshaupt

24 Aug 2009 18:21

Cheo;

Det är inte så märkvärdigt att din bror blev slagen det är nämligen vanligare att kvinnor slår män än tvärtom. Det är bra att Ni systrar är med och stöttar för att från mfj kommer Ni inte att få något stöd. De tror på "patriarkatet" och denna icke fungerande metod kommer inte att lösa Er brors situation. Vänd dig då istället till de som är för äkta jämställdhet och berätta din story, Joakim Ramstedt, Tanja Bergkvist, Ingrid Carlqvist, Pelle Billing b la de tar säkert gärna upp denna problematik.

Lycka till, jag vet hur det känns då jag varit i samma situation som Er bror!

Kommentera

Publiceras ej