Så har jag då blivit ordförande för riksorganisationen Män för jämställdhet. En organisation som jag faktiskt varit medlem i sedan allra första gången det kom ett upprop till män som ville motverka mäns våld mot kvinnor i det forna Jugoslavien. Det var nämligen så det började.

Männen som 1993 var med i styrelsen för Rädda Barnen sände ut ett upprop i, jag tror det var, Svenska Dagbladet. Hur jag kom över den minns jag inte, men jag minns att jag då läste kvinnovetenskap och att jag skrev på. Jag var inte ensam. Över 2000 namnunderskrifter kom det in och det Manlinga nätverket bildades.

Någon gång i slutet av 90-talet var jag med i en samordningsgrupp på nationell nivå, men den största delen av 90-talet försökte jag starta nätverk i Örebro län. Jag bodde i Örebro då. Från och till gick det bra. Men bäst gick det när Örebroarna under ett år, 1998, fick uppleva två mycket obehagliga saker. Det försat riktigt otäcka som hände var att Sara blev mördad. En 18 årig flicka, dotter till ett par vänner till mig, mördades på ett mycket brutalt sätt. Örebro blev så klart alldeles handlingsförlamat och inte en kvinna tordes gå i frid på gator och i parker. Saras föräldrar, jag och några vänner till skapade Sarafonden för att samla pengar till en belöning till den som kom med tips till polisen för att kunna gripa mördaren. Vi sålde bland annat white ribbonmärken och ett nätverk skapades i Örebro.

Det andra som hände var att en pedofil som arbetade på en förskola i Örebro greps. Du kan tänka dig att det blev uppståndelse. Inte bara i Örebro, utan i hela landet. Jag fick bland annat samtal från dagens eko med frågor om det var rätt att man på en förskola hade satt upp lappar om att den man som arbetade inte skulle vara nära barnen. Män ville inte längre jobba kvar i förskolorna och vi bildade ett nätverk för män som arbetade där för att de skulle få en chans att stödja varandra.

1999 började jag jobba på Regeringskansliet och kunde inte längre vara lika aktiv i Män för jämställdhet. Som tjänsteman måste man vara försiktig med vilka organisationer man tillhör. Det får inte misstänkas att man stödjer egna intressen när man arbetar på RK. Som om jag inte stöder egna intressen när jag arbetar med utvecklingen av män i jämställdehetsarbetet. :-)

Nu har jag inte varit anställd på RK sedan december 2006 och har därför återigen kunnat vara aktiv i Män för jämställdhet. Jag har varit med i styrelsen ett år och nu har jag fått förtroendet att vara dess ordförande. Det här ska bli så himla roligt och jag är så glad.

Med det har jag också bestämt att jag från och med nu bara kommer att skriva utifrån mitt ordförandeskap på den här bloggen. Men jag hoppas att jag därmed inte tappar allt för många läsare. Jag har ju ändå i huvudsak skrivit om jämställdhetsfrågor.

7 kommentarer

K Scheller

25 Mar 2009 22:52

Först vill jag säja stort grattis till din maktposition! Mig tappar du inte som läsare och jag ser fram emot både din blogg och vad ni som förening kan åstakomma under din ledning. Lycka till!

K Scheller

25 Mar 2009 22:53

Först vill jag säja stort grattis till din maktposition! Mig tappar du inte som läsare och jag ser fram emot både din blogg och vad ni som förening kan åstakomma under din ledning. Lycka till!

John Apse

26 Mar 2009 08:52

"Jag har ju ändå i huvudsak skrivit om jämställdhetsfrågor."Nej. Du har skrivit om feminism.

Och det är en stor skillnad.MFJ ser jag som en liten grupp män som lyckas få stora bidragspengar genom att vara PK manliga radikalfeminister som generaliserar negativt om män.

Amen...

Johan Lipecki

26 Mar 2009 15:47

John Apse:"generaliserar negativt om män"?Vad synd att du tar det så negativt John. Vad det beror på vill jag inte spekulera i men vad det beror på är jag väldigt intresserad av. Är det så att feminism är något du ser som en attack på personer med penis eller vill du helt enkelt inte att människor med olika förutsättningar ska ha någolunda rättvisa chanser att utvecklas efter förmåga och potential?Kanske tycker du inte att man ska prata om jämställdhet när jämlikhet verkar vara ett större problem?Jag förstår helt enkelt inte din reaktion. Utveckla gärna.

Emma Grön

26 Mar 2009 18:26

Grattis!

Sebbe

27 Mar 2009 00:51

Saxat från NE:

"feminism, rörelse och åskådning bestående av flera olika inriktningar med den gemensamma målsättningen att förändra maktstrukturer knutna till kön.""jämställdhet, förhållandet att olika personer har samma möjligheter och rättigheter, särskilt i fråga om kvinnor i relation till män"Vart är den stora skillnaden som John pekar på?

Marianne Nilsson

27 Mar 2009 08:58

Du kommer att göra ett toppenjobb Tomas! Jag stödjer dig och MFJ och ser fram emot att se vad ni kan åstadkomma! Lycka till!

Kram, Marianne

Kommentera

Publiceras ej