I dag kan vi åter igen läsa i Nerikes Allehanda om en våldtäkt i Örebro. Den här gången nästan mitt i Örebro city. I Oscarsparken var en ung kvinna ute och rastade sin hund när en man överföll och våldtog henne. Som alltid en planerad handling från en man som föraktar kvinnor. 

Det är flera frågor som dyker upp i mitt huvud och jag börjar bli allt mer oroad över varför så många våldtäktsförsöka och genomförda våldtäkter pågår här i Örebro. En annan fråga är den som vi ständigt får när vi pratar om mäns våld mot kvinnor. Vad mer kan vi göra än "bara" prata om hur vi ska förebygga. Att ändra på mäns värderingar tar ju så många år. Det är nu vi behöver göra något.

En annan fundering hittade jag hos en kvinnlig vän på facebook. Hon funderar på hur många som egentligen avstår från att vistas i bl.a. våra parker av rädsla för dessa män. Det handlar i allra högsta grad om om inskränkning i den personliga friheten, skriver hon. Jag tänker lika, med tillägget att det dessutom drabbar de män som finns ute på kvällarna. Vi behöver stanna, eller ta andra vägar, då vi ser en kvinna komma. För att hon inte ska tro att jag är den som tänker anfalla henne. Massor med sådant dyker upp i tankarna. 

Nu vet jag att UNIFEM den 7 december kl 18.30 tänker arrangera en trygghetsvandring i Stadsparken med start i Wadköping vid teaterladan. Polisen och Brottsförebyggande rådet deltar. Du som bor i Örebro kan väl också försöka att vara med.

9 kommentarer

Mikael Rubin

30 Nov 2009 18:03

Iväntan på att vi hittar pedagogiska metoder att förebygga sexuella övergrepp och våld i nära relationer så kan man uppmana kvinnor och anddra otrygga personer att gå ut med hund i grupp på två eller fler för vådtäktsmän ger sig bara på ensamma kvinnor. Våldtäktsmän är ofta fega.Det är tragiskt att det förekommer våld överhuvudtaget men ska samhället lyckas få bort otyget måste man arbeta tillsammans med den ideella sektorn. Myndigeter har sina verktyg och begränsningar och den ideella sekorn sina, tillsammans kan man göra mycket gått.

Adam Weisshaupt

30 Nov 2009 18:32

Det är ju fruktansvärt med våldtäkter man undrar ju hur mammorna uppfostrar sina pojkar!

Detta är ett bevis för att män måste ta en större plats och tillåtas av samhället att vara närvarande fäder. Detta är så synligt att det är kvinnornas fel då de helt misslyckas med att uppfostra sina barn. Det är dags att ifrågasätta mamma rollen, ska t ex modern få tillgång till automatisk vårdnadsinnehav efter födsel? Ska pappan vara den som beslutar om modern ska få vårdnaden?Frågorna är många, vad tycker du Tomas?

Adam Weisshaupt

30 Nov 2009 18:38

Jag tycker också att UNIMAS bör kontaktas, de ställer nog gärna upp.

josef

01 Dec 2009 23:25

Adam Weisshaupt.tråkigt och obehagligt att du lägger över skulden på kvinnor för att de blir våldtagna.

Adam Weisshaupt

02 Dec 2009 00:28

Tack Josef!

Det var faktiskt den finaste kommentaren jag kunde få då det bevisar att antagandet om att man inte ska skuldbelägga ett kön är korrekt. Tes,antites,syntesJohn Apse

05 Dec 2009 12:38

"Som alltid en planerad handling från en man som föraktar kvinnor."Vi kan ju gissa oss till att din analys är OK.

Men det kan ju vara på annat sätt.

Jag vet inte vad ev forskning på våldtäktsdömda

säger och det skulle vara intressant.

Du är ju bra på att generalisera.

Men genom att studera vetenskapliga texter i

ämnet kanske det visar att det kan se olika ut.Sen vet jag inte heller om dessa män har varit

mer eller mindre våldsamma i fasta relationer

i hemmet.Det är många som tror och tycker.

Men få som vet.

Niclas Kuoppa

06 Dec 2009 14:44

Adam, du vet väl lika bra som alla andra att barnen inte är isolerade i sin hemmiljö!? Jag vet inte om du bara raljerar nu, men barnen uppfostras av en mngd olika aktörer, varav mamma är en. De flesta barn har faktiskt en pappa också. De flesta barn går i skolan och lär sig både bra och mindre dåliga saker där. De har kompisar från skolan och kompisar utanför skolan. De har vuxna förebilder från alla möjliga sammanhang utanför hemmet. Hur många föräldrar har inte utbrustit arg/förtvivlat "var har du lärt dig det där?" när ungarna gjort nåt eller sagt nåt mindre bra.

Adam Weisshaupt

06 Dec 2009 17:57

Niklas,

Naturligtvis är min retorik billig men det är ett sätt att belysa motsidans argument. Vill också tillägga att jämställdhet är för viktigt för att baseras på ideologi utan den behöver baseras på empirisk forskning (som inte strävar efter att träffa rätt) och stor kunskap om män och kvinnor. Detta område är komplext.I dagens PK Sverige är jag tvungen att säga detta:

Jag är emot allt kriminellt våld och i synnerhet våldtäkt och pojkar som är 10-år gamla som tvingas vara med för att utkämpa fasansfulla krig. Detta är dock mänskliga problem som inte någon genusmärkning eller feministisk teori ensam kan reda ut, i synnerhet inte som man väljer att utesluta ett kön vid hjälpinsatser i t ex Afrika och Asien.Tror att mitt budskap nått fram...

Tack för att Ni tillåter mig kommentera här, tycker att Ni har fel i mycket men beundrar Era demokratiska principer!

Magnus

19 Dec 2009 21:19

Det verkar som att denna våldtäkt tycks ha varit en "falsk" våltäktsanmälan.

http://na.se/nyheter/2.2503/1.681121-valdtaktsutredning-laggs-ner<blockquote>"-Tekniska undersökningar är gjorda, många vittnen har hörts. Vissa vittnen har kunnat lämna mycket betydelsefulla uppgifter, ändå har vi inte på något sätt kunnat styrka det som påstås i anmälan. Av skäl som jag inte kan gå in på kan vi fastslå att det som anmälts sannolikt inte inträffat."</blockquote>

Kommentera

Publiceras ej