När jag tittar in i facebook nu på morgonen blir jag uppmanad att ta mig till Örebro TV och Tvärsnytt. Där finns ett inslag om män i Örebro som köper sex av unga flickor. Våldtäkt som de betalar för som jag brukar uttrycka mig.
Det är en fråga som vi i Män för jämställdet så klart ska ta i och göra något åt. Men samtidigt blir jag bekymrad över fråga HUR?.

För ibland känns det som att hur mycket vi män för jämställdhet än tar avstånd från dessa våldtäkter, hur mycket vi i män för jämställdhet sprider kunskap, hur mycket vi än jobbar med frågan känns det som att motståndet är oerhört stort. En del i det motståndet är att så många vägrar att lyssna på oss som pratar om jämställdhet, än färre blir de när vi pratar om mäns våld mot kvinnor och mäns köp av kvinnor för sexuellt utnyttjande.

Många män vill ha jämställdhet på mäns villkor. Inte på både kvinnors och mäns villkor. Män är vana att diktera hur samhället, och mycket annat ska se ut, och på vilket sätt det ska genomföras. Jag tror att det kan vara en förklaring till att man också finner försvar för sådan jag ser som ojämställt. Det kan vara allt från hur städningen ska utföras till att man finner rättigheter för att både slå och köpa kvinnor. (Jag använder ordet man i texten för att markera att jag menar just män).

Men vi ger inte upp för det. Vi i Män för jämställdhet ska visa att män också förlorar på genusordningen. Och att vi också har ett extra stort ansvar att motverka män våld mot kvinnor i alla former, men också mäns våld mot män.
För män köper också sex från män. Våldtäkt mot betalning av unga pojkar är inte ovanligt på resor till Tailand och andra länder, och det förekommer också i Sverige.

Kommentera

Publiceras ej