I dag har jag varit på Örebro Universitet och föreläst för blivande sjuksköterskor. De går sin femte termin och är inne i en kurs om ledarskap och organisation. Det är en mycket viktig del i utbildningen tycker jag, då jag är rätt övertygad om att alla som jobbar som sjuksköterskor i sin roll kommer att behöva sina ledaregenskaper. För mig är alltså egenskaper något som kan tränas in, inte något man föds med. Konstruktivist som jag är.

 

Genus och jämställdhet är så klart viktigt i denna kurs, som i alla andra utbildningar, då ledarskap alltid handlar om att möta människor. Och att möta människor och tro att man inte möter dem utifrån vilka föreställningar om kön vi bär på, är rätt omedvetet. Jag tycker det är oerhört starkt av Örebro universitets hälsoakademi att integrera genus och jämställdhet i sin utbildning. Något som i och för sig förväntas av statliga myndigheter, men som ändå inte i praktiken brukar genomföras.

 

Att föreläsa om detta är också att lära sig något mer om det ämne och de människor jag möter. En mycket spännande fråga jag fick i dag var, vad som kan ske i vården när vi som var med på det radikala 1970-talet och början av 1980-talet ska får vård. Ja, vi är många feminister som möter vården och omsorgen och blir rätt så irriterade. Hur blir vi bemötta då personalen ännu inte tagit till sig kunskaper om genus och jämställdhet? Hmmmm.... något att fundera vidare på.

 

Tack för att jag fick möta er på Örebro universitet i dag!!!

2 kommentarer

Bo Grahn

09 Apr 2010 00:23

(Ja, vi är många feminister som möter vården och omsorgen och blir rätt så irriterade.)Ge gärna exempel!Lars H Nilsson

10 Apr 2010 00:40

Förstår att du vill ha exemplen från Tomas, men med 30 års erfarenhet av vårdarbete kan jag som smakprov ge 3 exempel som bara dyker upp i mitt huvud så där på en gång:-Vi tar för givet att en kvinna kan ta hem en svårt sjuk make och vårda denne i hemmet. Kvinnor är ju omvårdande av naturen och bra på att städa, pyssla om, laga mat och så vidare. Tungt kan det ju visserligen bli men det är kvinnans lott. En man däremot kan knappast anses kapabel til det samma. Stackarn kan ju knappt koka en korv ens, så det får bli att skicka tanten till kommunal korttidsplats.-Vi förutsätter att alla är heterosexuella enligt gängse norm och när vi frågar en kvinna om namnet på hennes make och hon envisas med att fortsätta hävda att hon inte har någon man men väl en fru utgår vi ifrån att det stackars lilla livet nog är förvirrat också!-Vi vägrar inse att så gott som samtliga mediciner är doserade och utprövade på män och fortsätter därför att stoppa i kvinnor doser som inte är anpassade för dem. Detsamma gäller referensvärden för diverse blodanalyser som också utgår från männens normalvärden.Som du märker något tillspetsat och ironiskt, men jag kan lova dig att det ligger MYCKET i detta!

Kommentera

Publiceras ej