Jag har varit i Stockholm i dag, på Feminstiskt forum. Där representerade jag Män för jämställdhet i ett samtal om Miljöpartiets jämställdhetspolitik. Efter samtalet fick jag en känsla av att jag lät nästan som att jag tillhörde Miljöpartiet. Vilket jag gärna gör om det bara handlar om jämställdhetspolitik.

Män för jämställdhet är en partipolitiks obunden jämställdhetsorganisation, som arbetar med att engagera fler män för jämställdhet. Vårt ursprung ligger i frågan om mäns våld mot kvinnor och andra män. Den gången, 1993, startade dialogen om Mäns våld mot kvinnor i krig. Kriget som splittrade Jugoslavien stod i förgrunden, och det våld män utövade mot fiendens kvinnor. Oavsett vilken sida de befann sig på. Manliga nätverket, som vi hette då, började snart också resonera om mäns våld mot kvinnor i vårt land. Och självklart kom hela jämställdhetsfrågan att bli viktig, då vi som var med då också såg kopplingen mellan det ojämställda tänkandet och mäns våld mot kvinnor.

Genusordningen, eller som vi också kallar det könsmaktsordningen, bygger på mäns överordning strukturellt i samhället. Den dialogen har utvecklats och jag skriver inte mer om det nu. Men det var också en viktig dialog i dagens samtal om Miljöpartiets jämställdhetspolitik. Miljöpartiet anser också att det är ett viktigt analysinstrument och det uppskattar jag.

Vi pratade också om vilka normer denna ordning ställer till med och hur vi kan komma tillrätta med mycket om vi ser dessa ”mekanismer”.

Det jag uppskattar mest med Miljöpartiets jämställdhetspolitik är att de också har tydliga skrivningar om en utvecklad maskulinitetspolitik. Jag ska studera också de övriga partiernas information om detta framöver, men som jag ser det idag är det nog bara Mp som är så tydliga med att, genom en utredning/delegation ta sig vidare i detta arbete om de kommer till regeringsmakten.

En sådan utredning/delegation skulle kunna göra en forskning på hur vi svenska män utvecklats sedan Lars Jalmerts undersökning 1983. Är vi fortfarande I princip för jämställdhet, eller är vi med på ett annat sätt idag. Den skulle också kunna ta fram fakta på hur vår hälsa ser ut, hur vi/om vi osakligt särbehandlas vid skilsmässor, varför vi fortfarande har så svårt att släppa våra privilegier till kvinnor, hur/om vår homofobi består och så vidare. För att sedan komma fram till en skrivning om hur statsfeminismen ska kunna gå vidare med att utveckla en jämställdhetspolitik för alla kön.

Jag ser fram mot det :-)

Med andra ord – det var ett himla bra sammanhang jag hamnade i, i dag!

 

 

1 kommentarer

Emma

25 Apr 2010 19:35

Detta förtjänar ju faktiskt att citeras :-)

Kommentera

Publiceras ej