I dag har jag återigen varit på besök hos Kärleksakuten för att föreläsa om jämställdhet, genus och maskulinitet. Det är alltid lika härligt att åka på sidan av Hjälmaren fram till det underbara Fiskeboda. Det måste vara riktigt skönt att vara där en hel vecka som de här unga kvinnorna och männen får vara.

 

Föreläsningen kändes inte riktigt bra i dag. Det är som att det börjar märkas att jag inte håller på med de här frågorna dagligen. Jag blir alldeles för osäker på mig själv när det går så långt mellan tillfällena. Ska man göra något så här viktigt är det också väsentligt att hela tiden ”stå på tå”, som de uttrycker det i handbollen (för både damer och herrar :-)

 

Så, nu har jag bestämt mig. Så fort valrörelsen är över tar jag åter tag i att bygga på mina kunskaper inom genus, maskulinitets och jämställdhetsforskningen. Och så ska här ut och föreläsas och utbildas igen.

 

Du kanske undrar vad Kärleksakuten är för något. Det är ett stort gäng med läkarstuderande kvinnor och män som vill göra lite extra nytta på sin fria tid. Det gör de genom att fara ut till tonåringar på högstadiet och lite andra sammanhang. Jag har nu fått förmånen att vara med i deras utbildningsvecka för, jag tror det var femte gången. Och så inspirerad jag blir efter varje tillfälle.

De här ungdomarna är ett enormt bra komplement till RFSU, Ungdomsmottagningar och andra som är ute i skolorna och möter ungdomars frågor om detta enormt viktiga ämne.

 

Och nu, när läkarutbildningen också kommer till Örebro, kommer också vi här i Mälardalen att få chansen att få ta del av Kärleksakuten. För jag tror inte Örebro Universitet kommer att tacka nej till att uppmuntra detta.

 

Läs mer om Kärleksakuten på deras hemsida.

 

 

Så kommer det då en ny rapport om att Sverige ligger bland de sämsta i världen när det gäller våldtäktsbrott. Ja, det är allvarligt även om det handlar om det kanske handlar om att kvinnor i Sverige kanske är bäst i världen på att anmäla dessa våltäkter. Men fortfarande är det så att det så kallade mörkertalet är 75 - 80 % och även Brottsförebyggande rådet menar att det mesta tyder på att det ändå ökar.

Det som gör att jag återupprepar detta är, förutom att jag läst en artikel i Aftonkuriren, att det så ofta börjar pratas om alkoholen skadeverkningar. Den här gången är det psykologen Långström som tar upp det. Men jag tycker vi ska fundera på vad det är som gör att de flesta som dricker alkohol faktiskt inte våldtar. Nej, snarare är det nog så att de som våldtar i fyllan också bär på en nedvärderande syn på kvinnan. Han tycker sig har en rättighet som hon säger nej till.

Så tror jag det är.