Sverige har, tillsammans med de övriga Nordiska länderna, den mest könssegregerade arbetsmarknaden i Europa. Ja, kanske är i vi sämst i hela världen, vad vet jag om just det? Men är det så konstigt?

 

Sverige har, tillsammans med den övriga Nordiska länderna, en arbetsmarknad där kvinnor är välkomna.

 

Men med det sagt är jag också oroad över att det är så lite män som arbetar inom yrken som vård, omsorg, och utbildning. Yrken som under all tid har dominerats av kvinnor. Inte bara i mängden kvinnor och män som arbetar där, utan kanske också i hur yrket har formerats. Det finns många olika orsaker till detta. Jag tror att en viktig orsak är, det som vi så ofta påpekar, hur vi skapar förväntningar på respektive kön utifrån traditionella könsmönster. Med genuspedagogik i förskolor och skolor kommer vi säkert att göra landvinningar i förändringar. Kanske kan det bli bra också med genusmedveten föräldrautbildning.

 

Men jag är inte så himla säker på att Malmö högskola är på rätt väg när de nu försöker rekrytera fler män till socionomprogrammet. Att använda sig av de traditionella könsfördomarna och dessutom uppmuntra dem, leder nog åt ett annat håll. Men jag hoppas så klart jag har fel.

 

Om du vill se vad jag är kritisk mot så klicka på den här meningen

7 kommentarer

Skeptisk men positiv

29 Mar 2010 09:39

Ofta handlar diskussionerna bara om att rekrytera till utbildning och anställning. Men det är kanske verkligheten på arbetsplatsen som avgör mest. Är det känt att en arbetsmiljö är grabbigt eller kvinnligt präglad, drar sig många eftersom de är rädda att särbehandlas eftersom de har fel kön för arbetsplatsen.Byggbranschen har tydligen insett problematiken, och arbetar aktivt med att få bort grabbigheten och få ett jämställt klimat på arbetsplatserna. När det är gjort går rekryteringen av kvinnliga medarbetare lättare. På motsvarande sätt behöver man nog tänka i delar av den kvinnodominerade arbetsmarknaden. Även för mycket kvinnlighet kan bli ojämställt för en ensam man.Jämställdheten är lika viktig för alla.

Mikael Rubin

29 Mar 2010 10:49

Vill minnas att jag läste i tidningen "arbetsliv" i mitten på 90-talet om att könsgämna arbetsplatser har 30% lägre sjukfrånvaro(ej sjuknärvaro) och att då kom man fram till att skitsnacket minskade också på arbetsplatsen. Det finns många vinser med jämställdhet men alla ser inte det. Vi måste bli bättre på att argumentera.

Mikael Rubin

29 Mar 2010 10:52

Humorn är ett bra verktyg för att få män att reagera och kanske söka vissa utbildningar.

Mature

29 Mar 2010 16:48

Locka flera killar till att jobba med barn är förstås fel, förstås, eftersom varje man/kille är Taliban i grunden. Tomas W är alltid Roks-konsekvent. Bort med alla män när det gäller nära relationer, män är iskalla. Som MFJ alltid i synen. Män är brutala jägare, kvinnorna varma som ammar och är änglalika. Män jagar bisonoxar medan kvinnor ammar och syr och så var det för 9 miljoner år sedan. Grattis MFJ till mörkersynen.

Lars H Nilsson

31 Mar 2010 07:39

Väldigt "mature" att skriva korkade fjolligheter under pseudonym! Nåväl, har själv faktiskt varit i vårdsvängen i 30 år nu till sommaren och det har väl inte hänt så där förfärligt mycket gällande könsfördelningen. Något lite har nog andelen män ökat och jag tror också att attityderna har förändrats en del.Att vara man inom vårdyrke är nästan bara en fördel. Visst förekommer särbehandling, men den är så gott som uteslutande positiv. Det är i alla fall min erfarenhet. Män får mycket uppmärksamhet och kommer i många fall lättare "undan" med det mesta.För egen del spelar det mindre roll om mina kollegor är kvinnor eller män, det viktiga är att ha bra människor omkring sig oavsett kön. Jag har aldrig arbetat på en mansdominerad arbetsplats och har därför inget att jämföra med.

Bo

01 Apr 2010 00:48

Varför kan Du och MFJ generalisera om män?

Vi gör ju inte det om andra grupper.

Tex. om invandrare.

Eller är det PK i ena fallet och inte

PK i det andra?

Jag tycker det är fel att generalisera.

Adam Weisshaupt

21 Apr 2010 07:23

Jag håller med många här men det är svårt att tvinga kvinnor att jobba på oljeplattform eller som stensättare,murare,sotare mm. Ja det är även svårt att få kvinnor att arbeta övertid eller att pendla längre sträckor, det är på något vis som om de är nöjda. Om detta är bedrövligt eller ej beror ju faktiskt på vilken människosyn man har, ska man tvinga på människor lycka via teorier eller via faktisk realitet?För mig är detta ingen svår fråga men för Er så tål detta att tänkas på, lycka till!

Kommentera

Publiceras ej