I går kväll, den 7 april, var jag på Knuten, en träffpunkt i Hallsberg, och berättade om Män för jämställdhet och hur vi tänker på män, maskulinitet, genus och jämställdhet. Den socialdemokratiska föreningen hade bjudit in mig att prata på ett öppet möte.

 

Det var många kvinnor och män som hörsammat flygbladet och medelåldern var rätt så hög. Men vilket trivsam känsla som uppstod när jag höll mitt föredrag. Många kände nog igen sig och samtalet som uppstod efteråt kom bland annat att handla om hur vi som är uppvuxna i 1960-talets skola, faktiskt följde den gamla Linggymnastikens anvisningar. Att de maskulinitetsbild som Victor Balck en gång förespråkade levde så starkt kvar, när våra (jag pratar då om pojkarnas) gymnastiklärare krävde blå kortbyxor och vita linnen. Att vi skulle stå i raka led och sträcka våra kroppar. Och om vi på något sätt försökt bryta detta led, denna norm, så var det en rungande örfil som gällde.

 

Att uppleva denna förståelse för maskulinitetsnormen och hur den sedan fortplantar sig ut i samhället i form av orättvisa mellan pojkar, flickor, kvinnor och män än i dag, är en lisa för en föredragshållare i jämställdhet.

 

Att sedan få klart besked från flera av dem som lyssnade att det faktiskt är hoppfullt när vi presenterar våra projekt, Killfrågor.se, machofabriken och Frihet från våld är ju bara så stimulerande.

Kommentera

Publiceras ej