Nyårstal i Hallsberg 2010/2011


På grund av mycket vacker sång från Helena Salo, som ombads att sjunga en extra sång, fick jag spontankorta lite på talet. Men här nedan är mitt manus!

 

När jag fick frågan om att hålla nyårstal här i Hallsberg blev jag oerhört förvånad. Det var ju bara två år sedan jag stod här på torget och talade, om mitt första år i Hallsbergs kommun. Den gången hade jag bott här i ett år och jag hade börjat lära känna min nya kommun och de kvinnor och män och pojkar och flickor som bor här. Jag pratade om tiden den gången – vilket kändes som ett säkert ämne när man går från ett år till ett annat.

När jag stod här förra gången lovade jag att kämpa för en staty med Karin Bergöö att placera här på torget. Nu när jag fått förtroende från en hel del av er Hallsbergsbor att vara fullmäktigeledamot - så kommer en motion i detta ämne säkert att hamna på bordet under kommande år. Frågan är då bara om jag inte ska föreslå en staty för att hedra alla de kvinnor och män som funnits och fortfarande finns här i Hallsberg. För hur skulle alla män vid järnvägen och alla de bönder och entreprenörer av alla de slag, både inom den privata och offentliga sektorn, som skapat vår bygd klarat detta om vi inte gjorde det tillsammans? Så måste det också förbli!

Fast under de två senaste somrarna har vi uppmärksammat två av de speciella kvinnor vi haft här i Hallsberg. Det har varit sommarutställningar på Bergööska huset med Karin Bergöö 2009 och nu senast Elise Sahlqivist. Fabrikören som skapade den stora hattfabriken år 1878. Den som låg bredvid Bergööska huset och som tyvärr brann ner 1964. Vet ni det, ni som är lite yngre, att alla hattar på lyktstolparna efter Allégatan och hatten på CoopKonsum som ni ser om ni vänder er om,

är en hyllning till just Elise Sahlqvist. De sattes upp i slutet av 1980-talet för att hedra Elise Sahlqvist och halmhatten som producerats i Hallsberg, Hallsbergs första exportvara. Vilket vi inte ska glömma.

När jag fick frågan om att hålla nyårstal igen, tackade jag ja och först därefter kom jag på att jag inte kunde prata om tiden, som jag gjort förra gången. Eller om kvinnorna. Det var ju bara två år sedan och tiden går ju så fort. Så nu har jag moderniserat mig och slängde ut en fråga på facebook. En fråga till mina vänner om vad de tycker jag ska prata om när jag nu står här framför er. Svaren jag fick var att prata om:

  • Internationell solidaritet – betyder att vi tänker på människor runt hela vår värld, en natt som denna. Vi välkomnar också de människor som på flykt, eller av andra orsaker kommer från andra länder och hamnar här hos oss i Hallsbergs kommun. Från att ha varit en tallskog dit rallare från hela landet kom och där de tillsammans med köpmän etablerade sig. Där människor från när och fjärran skapade och skapar vår kommun bygger vi nu vidare med många nya svenskar, för en internationell utveckling.

  • Just i dag har också det folk som kallas Kerener samlats i Hallsberg för att fira nyår.

  • Alla människors lika värde – goda som onda. Det är lätt att glömma bort det när det varit ett valår. Många olika uppfattningar och många olika argument och idéologier har flugit omkring oss som tankar och ord. Men grunden för vår demokrati är att vi värnar just alla människors lika värde. Och det gör vi i Hallsberg, eller hur...

  • Mer resurser till tågtrafik – Ja, det är ju något som vi i Hallsberg är väldigt måna om. Inte bara för att personer ska komma i tid till sina möten och äventyr. Utan också för att vår kommuns utveckling ska kunna fortsätta så positivt. Järnvägen för gods och människor är viktigt för oss i Hallsberg och frågan är kanske om vi inte behöver bygga ut detta mot både Hjortkvarn och Vretstorp igen.

  • Att massor av företag fortsätter att köpa knäppa julklappar till sina anställda i stället för att ge pengarna till solidaritetsrörelser – ja, det kräver nog inte någon ytterligare kommentar.

  • Att samhället behöver eldsjälar som står upp för orättvisor, förtryck och utnyttjande i alla dess former. Att det bara är vi själva som kan forma samhället och framtiden tillsammans genom att ha ett gemensamt focus. - Inte heller något som behöver en extra kommentar.

  • Vad som är gemensamt för oss människor och vad som kan skilja oss åt, var också en kommentar från en vän – Det är något som vi som arbetar med jämställdhet ofta funderar på. För visst är det väl så att om vi sätter oss ner och funderar tillsammans så kommer vi ofta fram till att våra likheter – oavsett var vi kommer ifrån och vilket kön vi bär – är ofta större än våra olikheter.

  • Ostkaka – jo, jag fick ett förslag om att prata om ostkaka. Och hur gör man det? Jag vet inte, men kanske kan jag berätta att det finns både en småländska variant och en hälsinge variant. Och att det varje år, i Hälsingland, anordnas ett världsmästerskap om bästa ostkakan. Bedömningsgrunderna är utseende, konsistens, gnissel/knarr, doft och smak. Så varför inte se till att Hallsberg under år 2011 ställer upp i detta världsmästerskap med en speciell ostkaka :-)

När jag nu har nämnt alla dessa förslag så har jag också planterat mycket mer i era tankar om vad vad som skulle kunna sägas med dessa meningar. Eran egen kreativitet kommer nu att fortgå under hela 2011 och vi kommer säkert att få läsa om vår utveckling i både Södra Närkes tidning och Nerikes Allehandas Sydnärke-utgåva. Vem vet om inte också Hallsbergssnytt kommer att skriva en del.

På fem minuter ryms inte så mycket och vi vill ju alla skåla in det nya året i tid.

Och med detta kom jag alltså tillbaka till det där med tid. För vad innebär det att lämna ett år och gå in i ett annat?

Kan det verkligen vara så att bara för att vi sänder upp några nyårsraketer och skålar in det nya året – så blir det ett nytt år?

Kan ett nytt år verkligen vara nytt och varför, om det nu är så?

Är ett nytt år mer lockande än ett som knappt har avslutats?

1911, för hundra år sedan, stod Thermenius kontorslokaler på Västra storgatan färdiga. Det som idag är vårt kommunalhus.

Då hade Västra stambananen, som är grunden för Hallsbergs tätorts existens, varit färdig i sådär 40 år. Den första riktiga skolan i Hallsberg, Östra skolan, hade varit på plats i 10 år. Så samhället var på gång i allra högsta grad.

2011 är det 40 år sedan som Hallsberg blev en stor kommun där Sköllersta kommun införlivades med Hallsbergs kommun. I 40 år har vi haft 6 stycken tätorter. Det är Hallsberg, Sköllersta, Svennevad, Pålsboda, Hjortkvarn, Östansjö/Viby. I dag räknas inte Svennevad som tätort då det är mindre än 200 personer som lever där, men nu ska det byggas igen så vem vet om det kanske under år 2011 återigen blir en tätort. Håller vi samman dessa orter i en gemensam kommun?

Det kommer att byggas på fler ställen i vår kommun. Under 2011 kommer posten ha påbörjat arbetet med den nya terminalen där det ska finnas nästan 400 anställda. Med beskedet om att posten valde Hallsberg som etableringsort är det fler företag som expanderar och säkert kommer ännu fler företagare att förstå hur bra det är att finnas i Sveriges närmaste ort.

Så nu är vi på gång igen. Något mer som visar på detta är att under år 2010 har vi också ökat i befolkningsmängd. Närmare bestämt med 40 personer. Dessutom är det första gången gången på nästan 20 år med fler födda än avlidna. Där är ett plus på 9 personer varav mitt första barnbarn är en av dem.

De övriga 31 måste med andra ord vara inflyttningar som tyder på att fler än jag som inte är uppvuxna här, börjar hitta till vår fina kommun.

GOTT NYTT ÅR 2011

 

 

Kommentera

Publiceras ej