Så är då den socialdemokratiska dagen i Almedalen över. Det var en fin upplevelse att tillsammans med massor av socialdemokrater och många andra, lyssna på Juholts första tal i Almedalen. Som vanligt var det ett strålande tal. Han är en bra retoriker och visar också att när humor blir ett vapen så är han starkare än de flesta.

Men den önskan jag hade att han skulle visa vilka uppfattningar han har i jämställdhetspolitiken, fick jag inte uppfylld. Det var faktiskt så att det inte fanns med ett endaste ord som jag kan tolka som att han är ledare för ett feministiskt parti. Visserligen inte heller så mycket om internationell solidaritet, förutom då lite om finanskriser i världen. Där gav Juholt tydliga besked om att vi inte längre får tillåta marknadsekonomin att ensam regera. Det är med demokrati och politik, denna marknad ska regleras.

Visst är Juholt en traditionell socialdemokrat. Det ser jag som positivt. Men när han är så traditionell att han hamnar någon stans på 1960-talet, där jämlikhet ansågs inrymma också jämställdhet, då blir jag ledsen. Kom igen Juholt - läs på och ta in de kunskaper som finns i vårt parti. Vi är ett feministiskt parti och ledningen bör kunna begreppen och fylla övrig politik med detta innehåll.

Senare på kvällen fick vi också höra en mycket bra Juholt i ett mer personligt samtal om sin tillhörighet i kyrkan, men som icke troende. Detta i Visby Domkyrka. Det Svenska kyrkan håller på med i dag är så viktigt, att där vill han vara med och betala sin del. Han visade också i detta samtal sin humor och sin värme. Solidaritet och jämlikhet är också handlingar, inte bara ord. Han verkar ha dem i grunden.

Men som sagt, Juholt, du måste lära dig vad den feministiska idén betyder och hur solidaritet och jämlikhet blir hela begrepp först när de fylls med jämställdhet. Du måste fylla på dina kunskaper med genuskunskap. Vi är många som kan hjälpa dig.

Kommentera

Publiceras ej