I går, på den internationella kvinnodagen, fick jag möjlighet att chatta med DN.se läsare om män och jämställdhet. Chattandet tog sin utgångspunkt i en artikel där jag intervjuades om min syn på dessa frågor.

 

På chatten kom det in mycket bra frågor och svaren blev nog rätt ok också. Det kändes i alla fall som ett bra samtal med dem som ville chatta. Ett samtal som jag vill att många fler ska ta del av.

 

Jag vill att många fler också ska ta del av alla de kommentarer som också kom in på artikeln. För det är mycket intressant att se hur starkt motstånd det finns för frågor som rör män och jämställdhet. Eller kanske handlar motståndet om att så många män, och några kvinnor, blir så oerhört provocerade av oss feminister och genusvetenskapen.

 

Jag misstänker att många av dem som är frustrerade på detta inte är så kunniga i varken feminism eller genusvetenskap. Och jag funderar mycket på hur vi ska få dem att försöka ta till sig vad feminism och genusvetenskap handlar om. Jag var själv inte med på den tiden när sociologin etablerades som vetenskap i vårt land. Men jag har hört att också den vetenskapen hade stora problem att bli erkänd som vetenskap. Kanske är detta beroende av att naturvetenskapen under så många år varit betraktad som den enda sanna vetenskapen? Men i dag finns också naturvetare som gärna lägger till både sociologiska- och genusperspektiv i sin forskning.

 

Feminism är visserligen en politisk idé och där kan jag förstå att motståndet uppstår. Det är väl inte så annorlunda än att liberaler, konservativa och socialister inte kan komma överens. En maskuliniströrelse verkar också vara på gång. En rörelse som jag tolkar som att handla om bevarandet av patriarkatet. Men varför kan vi inte lyssna på varandra i stället för att slå på varandra? Är det maskuliniteten som strukturell företeelse som går igenom också här?

 

Efter en 8 mars där jag funnits med i en artikel i och chattat på DN.se, samt föreläst på ett 8:e marsfirande , av hög klass, anordnad av SKTF, ST, Unionen och Lärarförbundet i Göteborg, känns det riktigt bra att veta att 8 mars är en viktigt dag. Den är viktig för att uppmärksamma hur kvinnor över hela vår värld, inte bara i Sverige, har sämre förhållanden än män, som grupp. Den är viktig för alla oss som är aktiva i skapa en förändring som leder till ett mer jämställt samhälle. Vi ger varandra extra mycket kraft dagar som dessa. Den är också viktig för att föra dialogen om att när vi förbättrar kvinnors förhållanden över hela vår jord, så leder det till att flickor, pojkar och män också får bättre levnadsvillkor.

 

Det är ju faktiskt det som feminism handlar om. Där genusvetenskapen hjälper oss att finna mekanismerna bakom o-jämställdheten. Där genussystemet finns som ett raster över våra biologiska likheter och olikheter. Ett genusordnande som faktiskt går att förändra!

Kommentera

Publiceras ej