John Alvbåge i Örebro sportklubbs fotbollslag, är riktigt arg på mig. Detta för att jag inte ser på ÖSK-reklamen på samma sätt som han vill att vi ska se på den. Jag blir faktiskt lite förvånad över vilka starka ord han använder om hela artikeln, som jag tyvärr ännu inte har läst. Jag sitter på ett tåg just nu och behöver komma hem och få läsa Nerikes Allehandas pappersupplaga, för att komma ihåg vad det är jag sagt. Samtidigt känner jag det viktigt att kommentera då någon kanske letar efter mina kommentarer just nu.

 

Alvbåge undrar, i sin blogg, vad det är för fel på mig när jag tänker att dessa bilder på aggressiva män också kan vara en bekräftelse för vissa unga män att utöva sin aggressivitet. Men jag ska försöka förklara en gång till, för det kan ju bli lite förenklingar i en tidningsartikel.

 

Vi ser troligen på verkligheten utifrån våra olika erfarenheter och kunskaper, alla vi människor. Men, för mig som genus och jämställdhetsivrare känns det inte helt fel att föra en dialog om hur vårt samhälle ska bli mindre aggressivt? När jag analyserar bilderna är det med ett strukturellt perspektiv. Jag gör det med mina tankar om maskulinitet och jämställdhet.

Jag menar inte att endast dessa bilder skapar våld. Jag menar att dessa bilder, tillsammans med väldigt mycket annat som pågår för att upprätthålla en i mitt tycke trist bild av maskulinitet, är något som behöver förändras.  Men om Alvbåge och de övriga fotbollspelarna tycker att jag är kränkande mot dem som personer i mina kommentarer, ber jag gärna om ursäkt. Men jag tänker inte sluta att kommentera bilder och andra företeelser som jag upplever upprätthåller strukturer i samhället, som jag menar motverkar det jämställda samället.

 

Jag tänker så här. Vi brukar ofta beklaga oss över unga aggressiva män som tillhör den grupp vi brukar kalla huliganer. De som på läktaren inte så sällan använder så mycket våld att det måste till mängder med poliser för att bryta våldet. Polisen måste till och med följa dem till och från fotbollsarenan för att de inte ska gå loss på annat på vägen dit.

Det finns också en kultur bland många killar att våld är något häftigt. De tittar gärna på slagsmålen och våldscenerna i filmer, flera gånger, för att de tycker det är häftiga, coola. Killar som dessa tycker säkert att bilderna på våra elitspelande män är coola.

Kanske tar de intryck av just den delen av förebilden Alvbåge och inte den delen som samme Alvbåge visar upp i den kampanj som just nu pågår för att samla in pengar till Kvinnohuset. www.annanmamma.se


För mig skulle det väga upp oerhört mycket om den annonsen med Alvbåge också fanns på reklamplats i Örebro. Vi människor har så många sidor inom oss. Det skulle nog ge avtryck hos väldigt många män om ÖSK-spelarna fick synas också i mindre ”maskulina” sammanhang. Tänk att få ha med både KIF och ÖSK i det långsiktiga arbetet med att motverka mäns våld mot kvinnor. Det vore inte helt fel!

 


Kommentera

Publiceras ej