När jag tittade på någon av nyhetssändningarna i går blev jag riktigt irriterad på dessa jurister som låtsas att de gör saker i objektivitetens namn. Den här gången var det den där organisationen som kallar sig ”Centrum för rättvisa” som återigen är ute för att försämra rättvisan i vårt land.

Lars Bjurström, en bloggare från Klintehamn, kallar detta för ”Juridifiering” vilket innebär att vi ger mer makt till juridiken och domstolarna. Jag håller med honom om att denna ”juridifiering” är ett hot mot ett demokratiskt samhälle i stället för en del av detta.

”Centrum för rättvisa” har tidigare varit ute och kämpat mot utveckling av jämställdhet. Bland annat har de lyckats få svenska universitet att sluta arbeta med speciella projekt för att rekrytera män till lärar- och sjuksköterskeutbildningar. Kanske inte direkt, men indirekt då inte någon vill bli anmäld för diskriminering, då de faktiskt arbetar för att motverka diskriminering. De har också via juridiken hindrat fler kvinnor att komma in i yrken som domineras av män.

Nej, kära vänner, tror inte att Centrum för rättvisa är ute efter rättvisa, de har ett tydligt ideologiskt syfte att motverka jämställdhet och demokrati och att fler med utländsk bakgrund ska få ökade chanser till utbildningar inom yrken där vi så väl behöver det som brukar gå under begreppet ”mångfald”. Kanske de i slutändan tycker att juridik är viktigare än politiska beslut. Inte vet jag, men...

2 kommentarer

Linnéa

14 Nov 2011 11:21

Oj satt precis och diskuterade detta igår med min syster. Känner också folk som arbetar där. Jag blir stärkt av ditt inlägg här, något som jag själv har funderat mycket över; vilken brist på maktanalys och strukturellt tänkande centrum för rättvisa har. Sen tycker jag det inte är lika enkelt att helt kritisera det de gör, de har ju ändå ett viktigt individperspektiv som de driver framgångsrikt gentemot myndigheter.

Pether

14 Nov 2011 12:36

Ja, vi vet ju att diskriminering i verkliga livet, är jämställdhet för er. 100% kvinnor, alltid, annars är det något lurt på gång!

Kommentera

Publiceras ej