"Om vi bara låter männen ta för sig av allting blir världen orättvis"

Tomas Wetterberg 58 år Ordförande för riksorganisationen Män för Jämställdhet.

"Jag kommer från vänsterrörelsen och har jobbat med demokratifrågor sedan tonåren. Tidigt märkte jag att kvinnor inte fick vara med i diskussionerna, det var då jag började reflektera. Om vi bara låter männen ta för sig av allting blir världen orättvis. I grunden handlar det om att alla ska ha samma makt att påverka samhällsutvecklingen. Vi har inte kommit så långt som vi tror. Det finns, anser jag, fortfarande en förståelse för pojkar när de använder våld. Ta till exempel när pojkar ger sig på flickor på dagis. Det bortförklaras med att pojkar gör så för att de visar känslor. Eller när pojkar slåss med varandra. Det ursäktas med att det bara handlar om bus. Det här hänger i sin tur ihop med att det finns en uppfattning att pojkar inte kan visa känslor på annat sätt, vilket gör att machoidealen cementeras in i vuxenlivet. Manlighet är något helt annat.

Men det som kan vara svårt för män i dag är att hantera alla olika slags budskap om vad manlighet står för. Det frodas alltjämt en föreställning om att kvinnor vill ha en riktig karl, inte minst i media och reklam. Det kan vara svårt som man att hantera alla dessa signaler. Det är därför vi behöver prata mycket mer om vad mansidealet står för.

Jag har blivit farfar och slås av hur könsuppdelat industrin kring barn är. I leksaksaffärerna och i klädbutikerna. Så var det inte för 30 år sedan. Då fanns ett unisexmode och en större valfrihet. Går du in i en barnklädesbutik i dag är alla kläder tydligt märkta med en könsetikett. For boys, for girls. Då fattar man vilken backlash vi befinner oss i.”

(Från Uppsala nya tidning den 30 januari 2013)

6 kommentarer

Peter E

02 Feb 2013 19:41

Jag såg att du skrivit på ett uppror mot PAS (?).
För mig som råkat ut för en fd hustru som använt sig av detta och gjort att jag ej sett vårt barn på flera år känns det konstigt att generaliseras.
Jag har ej dömts eller ens anklagats för nåt alls.
Är det jämställdhet att kvinnor har en fördel
i vårdnadstvister pga kön?

Svar: Hej Peter EDet är klart att jag inte tycker att domstolar, i någon form, ska döma till något köns fördel. Det är precis av den anledningen som jag tycker det är så oerhört viktigt att de som finns inom rättssystemet, likväl som inom socialtjänsten, ska ha så mycket mer kunskap om kön, genus och jämställdhet.
Det jag kämpar för, är att fler ska inse hur påverkade vi är av de föreställningar och förväntningar som finns på kön, att de blir blinda för individer.
Tomas Wetterberg

Elenor Kaminsky

02 Feb 2013 20:40

Hej Tomas och tack för det du sa i panelen på Grand i Uppsala idag :)
Precis som du upptäckt, märkte vi när våra tre barn kom, att det alltid frågas efter 'om det är en pojke eller flicka' när man ska köpa kläder eller leksaker. Låt alla nyfödda vara människor (hen) och plocka det de vill från genusroller, oavsett sida! Alla föräldrar bör då och då testa sig själva genom att tänka sig sin son/dotter som det motsatta och fundera över om man skulle sagt och gjort eller köpt samma då. Våra tjejer fick aldrig någon rosa tårta. även om de önskat en hade jag nog vägrat. Men faktum var, att när vår son 3 år gammal önskade detta och vi beställde en rosa tårta, med namn och ålder på, fann vi i kartongen ändå en blå tårta när vi kom hem. Det klart att vi måste ha hört fel, tänkte bagaren, en rosa tårta till en kille måste ju vara fel... - och detta var 2008! I min forskning har jag funnit att fäder i dubbel utsträckning fått hänvisning vidare till annan sjukvårdsinstans, medan mödrar i motsvarande utsträckning fått egenvårdsråd. Det fanns inga tecken på att pappornas barn var sjukare. Och i mitt jobb på Kvinnofridslinjen (25%) hör jag varje vecka om hur små barn tvingas till umgänge med sina fäder, som misshandlat deras mödrar mitt framför ögonen på dem, ibland även dömda för detta. Ja, vi har en lång väg kvar. Men tillsammans gör vi skillnad. Tack för det arbete du lägger ner för att göra vår värld lite bättre och hoppas vi möts igen i en framtid :)
Vänliga hälsningar // Elenor K

Svar: Hej EleonorTack för de orden. Jag visst är det underligt att så många hör fel när vi vill bryta könsgränser. Jag upplevde något liknande när jag blev farfar och sprang till klädaffären för att köpa lite neutrala kläder. De ville knappt lyssna på vad jag sa. Frågade hela tiden om vilket kön barnbarnet bar på. Underligt år 2010.

På tal om kvinnofridslinjen och barnrätt. Såg du vår artikel i SvD Brännpunkt idag?
Tomas Wetterberg

Elenor K

03 Feb 2013 14:04

Nej, jag läser inte Svenskan (har DN), men tack för tipset! Lägg gärna ut en länk :)

Svar: http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/barn-ska-inte-behandlas-sa-har_7881780.svd
Tomas Wetterberg

Peter E

03 Feb 2013 18:22

Dina svar är så ideologiska.
Övergripande och ur helikopterperspektiv.
Jag ser din feministiska syn som mansfientlig
och det finns inga som helst fördelar för oss
män. Du alierar dig med folk som är rent mansfientliga. Jag har inte sett en enda rad
från dig nån gång som påtalar att det finns
ett område där mäns situation måste förbrättras
och där kvinnor bör träda tillbaka. Mot den bakgrunden bör man reagera mycket kraftigt
mot dina ideer genom att debattera dom offentligt.

Svar: Det är klart de är ideologiska, Peter. Jag har ju en ideologisk övertygelse som du bland annat kan läsa om i Män för Jämställdhets idéprogram. För mig är det inte mansfientligt, men den feministiska idé jag tror på. Det är snarare så att om vi når det jämställda samhälle som jag ser framför mig, blir det också enklare att leva som man. Kan du inte utveckla vad du menar vara mansfientligt i min övertygelse, utifrån hur du tolkar det jag skriver.
http://mfj.se/ideplattform
Tomas Wetterberg

Elenor K

03 Feb 2013 19:45

- Klockrent det vi ofta får höra kvinnor berätta på Kvinnofridslinjen.
När ska barnets perspektiv komma först?
Tack för att ni tar upp detta och hoppas på snar förändring!

Peter E

03 Feb 2013 22:10

Jag tar upp eget ex eller jag tar upp självmord, arbetsmiljöolyckor och mäns genomsnittliga levnadslängd. Då svarar du med generella ideologiska rader. En vanlig människa, ex en politiker, hade svarat att det är tråkigt att höra om din erfarenhet, det är verkligen en obalans i självmordsstatistiken när det gäller kön, arbetsmiljöolyckor är ofta en kombination av företagets brister och den anställdes risktagande men att det nästan bara är män måste vi ta in i jämställdhetsdebatten och att män lever 4-5 år kortare än kvinnor är en indikation på att detta måste undersökas mer. Etc...

Kommentera

Publiceras ej