Den 22 januari svarade Ola Ström på mitt debattinlägg till honom och det svaret kan ni läsa här nedan.
Jag skrev då en replik på repliken och har rätt så stor förståelse för Nerikes Allehanda som nu väljer att inte publicera den. Jag har ju fått ännu ett svar på min artikel som Anna Ågerfalk har fått in i dagens NA och förhoppningsvis publiceras min replik på det svaret. (Vilken invecklad text det här blev. Jag hoppas ni förstår)

Men här är i alla fall repliken på Ola´s replik:
 

Först och främst vill jag börja med att be om ursäkt! Jag visste inte att Ola Ström hade lämnat Folkpartiet för åtta år sedan. Men jag hoppas Ola ändå är vän med Birgitta Ohlson och andra liberaler som också gör ett bra jobb för jämställdheten.

 

Jag förstår också att Ola Ström vill ha mer jämställdhet. Men jag tycker det är synd att det bara är det som står i tidningar som räknas. Det är till exempel i vår kommun endast NA som kan tänkas skriva om vad som händer i landet. Vill inte monopoltidningen ta upp frågan om jämställdhetsarbetet på något annat sätt än bevakningen av Fi, jag då förstår jag att det inte finns något jämställdhetsarbete. Men så illa är det ju inte. NA skriver faktiskt om annat jämställdhetsarbete också, vilket jag menar att du Ola borde ha sett.

 

För mig är det bra att du skriver en krönika som den du skrev den 12 januari. På det viset kan vi föra en dialog om jämställdhet som vi alla har glädje av. Det är bara synd att du ser det som att om det inte tas upp av journalisterna då finns det inte.

 

Nej Ola, det är inte segraren som skriver historien om att socialdemokratin också arbetar för att den enskilde individens frihet. Det är så jag uppfattar den socialdemokratiska ideologin.

Vi ser dock att individen är en del i samhället. Ett bra samhälle ser till alla individer. Välfärden bygger vi tillsammans. Det betyder att vi många gånger måste finna kollektiva lösningar för att den enskilde ska få det så bra som möjligt. Eller som det en gång stod i det socialdemokratiska partiprogrammet, jag tror det var 1922, som jag tog till mig i min ungdomstid i SSU: ”Sina djupaste rötter har socialdemokratins idéer i övertygelsen om varje människas okränkbarhet och alla människors lika värde.” Och som det står i vårt program idag: ”Fria och jämlika människor i ett solidariskt samhälle är den demokratiska socialismens mål.”

Med andra ord frihet för den enskilde individen kan inte uppnås utan jämlikhet.

 

Tomas Wetterberg

Jämställdhetsansvarig i Örebro socialdemokratiska arbetarkommun