Så är det då nyårsafton igen.

Utanför fönstren hör jag smällare på håll och tänker på hur hästarna har det i kväll. De gillar inte detta smällande, liksom jag. Tänk så mycket skit vi slänger ut i naturen i natt och så mycket ljud som stör så många. Både djur och människor. Men på torget i Hallsberg kommer det ändå att smälla. Jag undrar vad som händer om kommunen bestämmer sig för att till nästa år inte ha något smällande på torget? Vi kan ju räkna in det nya året och ha underhållning på vårt torg ändå. Det viktiga måste väl ändå vara att de Hallsbergare som vill träffa andra och önska varandra ett gott nytt år, får denna stund av gemenskap utan att vi slänger en massa pengar på fyrverkeri. Det gick inte hem med den idén i år i alla fall.

Förra året var jag nyårstalare i Hallsberg och i år är jag konferenciär. Vi har bott här i två år nu och redan har jag varit med på torget två gånger. Det har varit riktig svårt att få tag på någon som vill sjunga en afton som denna. Arbetet började i oktober och tydligen var det för sent. Några tog lite tid på sig att svara och när det blev nej är tiden än mer knapp att söka nya. Men nyårstalare var det inte så svårt att finna. Inger Pålsson från Viby och som är ledamot i Karinföreningen kommer att tala. En fin inledning på året som kommer att gå i Karin Bergöös tecken. 150 år sedan hon föddes och 120 år sedan som hennes man, Carl Larsson, målade fina väggmålningar i Bergööska huset. Det blir jubileumsutställning och lite annat under året. Ska bli spännande. Så jag hoppas Inger säger något om det i sitt tal. Du kan läsa mer om Karin på föreningens hemsida.

Frank Kessler blir underhållaren – en mycket spännande man från Holland som tillsammans med Chris nu håller på att bygga upp ett litet pensionat i Haddebo. Han är en riktigt bra musiker också så det ska bli kul att presentera honom på torget i kväll. Sjunger bland annat Corneliuslåtar...Och vilket spännande hus han renoverar. Värmeslingor i väggarna och väggar som är skapade av halm, lera och hästskit. God mat kommer att serveras och så fort de får en hemsida kommer jag att länka dit. Ni måste bara besöka Haddebo!

Blir det något löfte nu då inför 2009? Nja jag vet inte det. Möjligen att jag ska se till att få lite mer fart på bloggen och se till att jag tar mig tillbaka in i jämställdhetsbranchen. Det finns mycket att göra när det gäller genusfrågorna just nu. Inte minst när Per Ström har fått med sig Tanja Bergqvist i kampen för att motverka genusvetenskapen. Kanske de känner luft under vingarna nu när vår regering verkar ha samma inställning. Men jag tror vi ska möta dem med argument i stället för ilska eller tystnad. Petra Östergren, som jag inte speciellt ofta håller med, lär ha sagt att det är bra för utvecklingen av feminismen att vi feminister bråkar med varandra. Jag tror det ligger något i det. Debatt, eller kanske hellre begreppet dialog, är viktigt för att fundera över hur vi ska utveckla feminismen och jämställdheten. Men att bråka låter lite väl trist. Jag tycker vi ska respektera varandra och ta våra kunskaper på allvar. Per Ström och Tanja Bergqvist är nog mer inne på linjen att kasta skit.

Nu kom jag fram till ett nyårslöfte. Jag ska inte kasta skit. Jag ska argumentera.

Nej, nu går jag och vilar en stund innan vi ska plocka fram ljud – och ljusanläggningen till torget. Tältet är redan på plats vid scenen.

GOTT NYTT ÅR PÅ ER ALLA