En del böcker gör så djävla ont när man läser dem. Men det är de här böckerna som också ger mig kraften att fortsätta min kamp för ett demokratiskt socialistiskt och feministiskt samhälle.

Den här helgen har jag mest suttit nedsjunken i Roslunds & Hellströms senaste roman, Flickan under gatan. Återigen en verklighetsbeskrivning i romanform som alla borde läsa. Jag vet att när boken kom ut var det en del debatt om det här med gatubarn i vårt land. Att det faktiskt lever mängder med flickor och pojkar utan något riktigt hem att gå tillbaka till. Utslängda!, inte bara av sina föräldrar, utan främst av oss som är en del av samhället. Barn som avfall, som en familjehemspappa uttrycker det i boken.

Eller som Anders Roslund själv beskriver det i sin eftertext: ”Kvällen är på väg att bli natt i centrala Stockholm. Också för dem som gömmer sig, för föräldrar eller vuxenvärlden eller samhället. Också för dem som ingen längre letar efter. De allra yngsta flickorna förstår redan vad deras kroppar är värda. De säljer dem inte ännu. Men umgås med betydligt äldre, ofta missbrukande män, och får bo under tak med sina fjortonåriga kroppar som hyra. De lite äldre, de som är sexton och sjutton, byter däremot sina kön mot pengar. De står där, fortfarande med Malmskillnadsgatan som bas, trots internet, trots sexköpslagar, ungefär tjugo stycken minderåriga. ”

Tyvärr har inte Roslund & Hellström samma könsanalys av detta problem som jag har. Men om jag nu får får kasta på detta menar jag att manssamhället också är skyldig till detta. Att kvinnor som finns i dessa kriminella kretsar utkastade från samhället, också får lida fan så mycket mer än män. De blir männens redskap. Också det kan jag läsa in i den fantastiska bok som jag tycker du ska läsa. Glöm sedan inte att läsa också de tidigare böcker de gett ut. Fram för allt Box 21.

Nu tror jag att en del av er som läser det här menar att det är föräldrarna fel. Nej så naiv vill inte jag vara. Dessa föräldrar har i så fall inte den kapacitet som dessa flickor och pojkar behöver. Det är då välfärdssamhället måste se och stödja både föräldrar och barnen. Det är det som vi inte får riva ner för att några tycker att skatten är för hög.